The sound of Rosie & Moussa

Zwangere Guy, Le Motel en Témé Tan schrijven muziek voor kinderfilm Rosie & Mousa.

“Ça fait une fois pour ma zone / Deux fois pour BX / Ici c’est Molenbeek / Jullie mannen weten niks.” Zwangere Guy schreef een raptekst op maat van Brussel en het onbevangen hoofdpersonage Moussa, die ook stoer zijn tieks (buurt) mag omschrijven: “Beekkant Beekkant, un zéro huit G’s / Drarries doen de zaken die je niet doet en niet ziet.” Het karakter van zijn vriendinnetje Rosie is dromeriger, maar even diepgeworteld in de grootstedelijke actualiteit, met een vader die vastzit en een moeder die aanpapt met een sans-papiers.

Témé Tan zingt er met ‘Cariña’ een universeel, meertalig liedje bij dat de perfecte vluchtroute biedt met zijn poëtische voordracht en exotische mariachi-invloeden. De twee urban muziekhelden hebben ervaring met het vermengen van talen en culturen. Hier werden ze in stelling gebracht door stadsgenoot Fabien Leclercq, aka Le Motel, bekend om zijn prikkelende mozaïek van organische, vaak etnische én elektronische klanken.

1608 Le Motel

“Een halfjaar voor het begin van de opnames kwamen de filmmakers bij mij aankloppen omdat ze iemand zochten die vertrouwd was met de leefwereld van de personages,” zegt de producer. “De soundtrack moest pendelen tussen hiphop en een meer melancholisch geluid. Zo ontstond het idee om muzikale thema’s te schrijven die bij Moussa en Rosie pasten. Eerst gebeurde dat op basis van het script. Na de opnames kon het rechtstreeks op de beelden.” Als de twee hoofdpersonages samen op ontdekkingstocht trekken, vermengen die thema’s zich met de geluiden van de straat en met elkaar. Leclercq benadrukt dat vooral de voortdurende wisselwerking met de regie en de montage zeer inspirerend was. “Wat mij betreft, blijft het niet bij deze ene, eerste soundtrack.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?