Toots Thielemans' leven in zeven schoendozen

Naar aanleiding van de negentigste verjaardag van de Brusselse jazzlegende Toots Thielemans, is vrijdag de expo Toots90 geopend in het Vanderborghtgebouw. De tentoonstelling loopt tot 6 januari 2013.

De expo is het laatste luik van het Toots90-jaar met eerder een reeks van acht verjaardagsconcerten en de uitgave van een prestigieus boek. Toots Thielemans is in april 90 geworden.

De expo Toots90 brengt een merkwaardig avontuur naar de belevingswereld van het grote publiek. In 1924 zat de toen tweejarige Jeanke Thielemans in de vrolijke en rokerige staminee van zijn ouders in de Brusselse Hoogstraat. Hij bootste er de accordeonspeler na en tokkelde op onzichtbare toetsen op een schoenendoos. Jeanke werd Toots en schopte het tot muzieklegende, tot baron, tot de maker van het veelgecoverde Bluesette.

De donkere jazzkroeg en het indrukwekkende podium van Carnegie Hall, van de Marollen tot New York City: met al die decors en multimediale elementen bespeelt de tentoonstelling alle zintuigen van de bezoeker.

Schoendozen
Op de eerste verdieping van de expo gaan de makers dieper in op het leven van Toots. De plaatsen die voor hem belangrijk waren, en de feiten die zich daar hebben afgespeeld. De levenslijn van Toots, aan de hand van data, namen, beelden en documenten strekt zich uit over de volledige oppervlakte van de vier muren van deze verdieping.

Er staan zeven grote schoendozen opgesteld. Schoendozen waarin Toots zijn herinneringen bijhoudt, en deelt met het publiek. Het publiek kan in deze schoendozen binnengaan, en zich laten onderdompelen in een belangrijke periode of een onvergetelijke gebeurtenis uit zijn leven. Tegelijkertijd hoort men de stem van Toots die herinneringen ophaalt.

De schoendozen verwijzen naar de Brusselse biotoop, naar Toots' kinderkamer, naar de muziekwinkel, naar New York, naar het 'on the road:-gevoel', naar artiestenloge, naar de Carnegie Hall.

Jazzclub
Op de gelijkvloerse verdieping is er het Toots Theatre: Toots' eigen jazzclub, als ster tussen de sterren. In deze jazzclub wordt aan de hand van beelden en documenten de rijke carrière van Toots voorgesteld. De ruimte bestaat uit een concertpodium, een eetsalon, een mozaïek van concertvideo's, fotoprojecties van Jos Knaepen, flightcases met documenten, persoonlijke voorwerpen...

Op de tweede verdieping kan het publiek naar een nieuwe documentaire kijken. Voor deze documentaire werd Toots de voorbije jaren exclusief gevolgd op verschillende concerten over de hele wereld.

De Franse theaterregisseur en scenograaf Pierre Jaccaud staat in voor de artistieke inhoud, voor de vormgeving en voor de opstelling van expo. Jaccaud is medestichter en artistiek directeur van de Fondation Blachère voor moderne Afrikaanse kunst in het Franse Apt.

Toots90 liep in 2013 in het Vanderborghtgebouw, Schildknaapstraat 50, 1000 Brussel. Wo. tot zo. van 10 tot 18.15 uur. 12 euro, kortingen voor families, kinderen, studenten, groepen en senioren. Reserveren op www.expotoots90.be

In memoriam: Toots Thielemans (1922-2016)

Jazzmuzikant en componist Toots Thielemans is maandagochtend op 94-jarige leeftijd overleden. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook
BRUZZ Magazine
deze week
  • Platenzaken: 'Vinylfreaks zijn een trouw publiek, die komen terug'
  • Brussel als zomerse pop-upstad
  • Kenza Isnasni, 18 jaar na de moord op haar ouders
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Á 92 ans, Jacqueline Mesmaeker fait l'objet d'une rétrospective
  • Superjazzfestival op je scherm
  • Musea gooien deuren weer open
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement