© SBA

Afrikamuseum: nieuw paviljoen en drie jaar dicht

© brusselnieuws.be
28/08/2013
Op 30 november sluit het Afrikamuseum voor drie jaar de deuren. Het museum krijgt er een glazen paviljoen bij, dat dienst doet als nieuwe toegangsruimte en waar ook concerten en theater wordt geprogrammeerd. Begin 2017 gaat het museum weer open.

De verbouwingswerken voor het Afrikamuseum - voluit Koninklijk Museum voor Midden-Afrika (KMMA) - lieten al jaren op zich wachten, maar kunnen nu eindelijk beginnen. Het bestaande en beschermde museum krijgt een opfrisbeurt, ook letterlijk, want er komt airconditioning. De vitrines, die het museum nu een ouderwetse look verlenen, worden vernieuwd.

Er komt een nieuw glazen paviljoen bij. Dat zal onderdak bieden aan een polyvalente ruimte waar het museum theater en concerten wil organiseren. Het paviljoen, dat ook zal dienstdoen als nieuwe ingang. wordt verbonden met het bestaande gebouw via een ondergrondse doorgang. Ook in die ondergrondse galerij zullen werken worden tentoonsgesteld.

Directeur Guido Gryseels kondigde tijdens een persconferentie woensdag aan dat de topstukken de wereld zullen rondreizen, onder meer naar Florida, New York (toekomstig Museum for African Art en Metropolitan), Los Angeles (Lacma), Parijs (Musée Dapper).

Maar ook Brussel wordt niet vergeten. De bekende olifant van het museum verhuist tijdelijk naar het Museum voor Schone Kunsten in Brussel. En met Bozar zet het museum een paar tentoonstellingen op in het Paleis voor Schone Kunsten, onder meer rond hedendaagse populaire kunst uit Congo.

De kostprijs voor de verbouwingen en nieuwbouw bedraagt 60 miljoen euro. Daarbij komt nog 10 miljoen euro voor de inrichting.

Het grootste deel van het museumpersoneel kan tijdelijk elders aan de slag.

Het KMMA herbergt een van de belangrijkste collecties ter wereld van traditionele kunst uit centraal Afrika.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni