© clydecourthotel.com

Biertempel met bar op het dak

Kris Hendrickx
© brusselnieuws.be
04/02/2015

Een grote bar op het dak van het beschermde Beursgebouw, met uitzicht over Brussel en de Grote Markt. Dat moet het hoogtepunt worden van een bezoek aan de toekomstige biertempel, vinden de Stad en de Belgische Brouwers. Dat vernam brusselnieuws.be.

De initiatiefnemers van de biertempel in het Beursgebouw willen dat de bestemming een echte belevenisattractie wordt. Bezoekers moeten er niet enkel informatie krijgen over ons nationale brouwsel, maar ook worden ondergedompeld in de wereld van het bier. Dat zal bijvoorbeeld gebeuren via een restaurant, maar ook met zones waar de geuren en kleuren van het bier en zijn ingrediënten centraal staan.

Wauw-moment
Het hoogtepunt van dat hele ervaringstraject moet het proefmoment worden. De Belgische brouwers en de Stad Brussel willen de bar van de biertempel dan ook onderbrengen op een plek die de bezoeker een echt ‘wauw-moment’ bezorgt. Dat staat te lezen in het lastenboek voor het Belgian Beer Palace, dat we inkeken.

Voor die plek denken de initiatiefnemers in de eerste plaats aan het dak van het Beursgebouw. Daar willen ze een 600 vierkante meter grote bar onderbrengen. Die drankgelegenheid moet meteen een adembenemend uitzicht over Brussel - en met name de Grote Markt –bieden.

De inspiratie voor de bar op het dak komt onder meer uit Dublin. De Guinness Storehouse beschikt daar over een futuristische bar met uitzicht over de stad.

Overdag zal de Brusselse bar enkel toegankelijk zijn voor wie een toegangsticket kocht voor het betalende deel van het bierpaleis. Een biertje is dan inbegrepen in de toegangsprijs. Na de sluitingsuren blijft de bar open voor het grote publiek.

Geklasseerd gebouw
Dat de dakbar er komt is vandaag nog niet helemaal zeker. Een groot café op het dak zou ook een grote impact hebben op de skyline van Brussel, beseffen de initiatiefnemers. Het is uitkijken naar de mening van de Commissie voor Monumenten en Landschappen; het Beursgebouw is immers beschermd.

De dakbar wordt niet de enige cafézone binnen het Bierpaleis. Binnen in het gebouw komt er nog eens 400 vierkante meter bar.

Net voor de zone met de bars kunnen de bezoekers ook al een glas gerstenat ledigen. Dat kan op een proefexpo die wordt ingedeeld in verschillende smaakzones. Op die manier moeten lambicliefhebbers bijvoorbeeld aan de praat raken met elkaar en hun bierervaringen delen.

Gratis deel
Uit het lastenboek blijkt verder dat een aanzienlijk deel van het bierpaleis gratis toegankelijk zal zijn. Het gaat dan om functies op de gelijkvloerse verdieping. Zowel de winkel, als de I-spot (een informatiecentrum over bier) en het restaurant zijn er toegankelijk voor iedereen. Wie er een kijkje komt nemen moet geprikkeld worden om een ticket te kopen voor het eigenlijke Bierbelevingscentrum, dat wél betalend is.

De lat voor de hele Biertempel ligt overigens hoog. De attractie moet op termijn 800.000 bezoekers overtuigen, een pak meer dan het streefdoel van de eerste jaren dat al was meegedeeld (400.000). Het belevingsmuseum in het Beursgebouw moet daarmee tot een absolute topbestemming in Brussel en België uitgroeien.

Het bierpaleis opent in principe in 2018.

© Guinness Storehouse

De gravity bar van het Guiness Storehouse in Dublin (© Guiness Storehouse)

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni