Conservatorium organiseert benefiet voor renovatie

© FM Brussel
21/10/2010
Donderdagavond houdt het Koninklijk Conservatorium Brussel een benefietconcert. Zo wil het dringend geld inzamelen voor herstellingswerken aan het gebouw. Geschat wordt dat die zo'n 50 miljoen euro zullen kosten.

Nederlandstalige en Franstalige studenten spelen donderdagavond samen tijdens het galaconcert. Een statement, want met z'n allen willen ze het antwoord op een vraag: wanneer krijgt het conservatorium die langverwachte restauratie ? De vleugel aan de kant van de Wolstraat is sinds kort niet meer toegankelijk wegens te onveilig. In een ander deel van het gebouw is enkele weken geleden het plafond van de orgelzaal naar beneden gekomen. En nog wat verderop, in de gang van de directie komt het pleisterwerk van de muren.

"We hebben beroep moeten doen op een extern bedrijf om vaqt te stellen wat nog veilig is en wat niet," zegt Peter Swinnen, departementshoofd van het onservatorium. "Zo konden we de verlichting in de grote zaal vervangen, op voorwaarde dat die niet te zwaar woog. Anders zou het plafond instorten."

De renovatie van het gebouw wordt geraamd op 50 miljoen euro. Dat geld moet komen van de federale overheid, maar daarvoor is een regering met beslissingsmacht nodig. In afwachting daarvan werken de directies van beide conservatoria, die zich gegroepeerd hebben in de vzw conservamus verder aan hun plannen.

"De vzw gaat onvermoeibaar door;" zegt Swinnen. "Op dit ogenblik is het dossier klaar om een Europese aanvraag te doen bij architectenbureaus. Voor de rest is het afwachten op de regeringsvorming."

Het tweede benefiet-galaconcert wil opnieuw geld inzamelen om aan plannen te werken. Vorig jaar bracht dat 100.000 euro op, dit jaar zal dat volgens de eerste ramingen een pak meer zijn. Voor de directie een bewijs dat het publiek meer begaan is met het conservatorium dan de overheid.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Cultuurnieuws, Muziek

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni