De Groene Wandeling (3): De Hel van het Zuiden

JCO
© brusselnieuws.be
26/07/2012
Nu de zon doorbreekt hebt u helemaal geen excuus meer om niet naar de wandelschoenen of de fiets te grijpen. Brusselnieuws.be trekt daarom met u langs de 60 kilometer lange Groene Wandeling. De derde etappe slingert van de fabrieken van Vorst tot aan de rand van het Zoniënwoud.

Onze derde rit gaat van start in de Bollinckxstraat in Vorst. In een zorgvuldig verstopt stukje groen tussen het kanaal en de Industrielaan. Daar komt de Zenne even piepen en vormen bomen en planten een welkome afwisseling met het grijze beton en asfalt errond.

Laadt u hier even aan op, want het zal even duren eer u opnieuw een stukje groen tegenkomt. Eerst moeten de Industrielaan, de Humaniteitslaan en de Britse Tweedelegerlaan overwonnen worden. Tenzij u fan bent van uitlaatgassen, drukte en slecht onderhouden fietspaden valt hier weinig aan te beleven.

De zaken beteren als u langs enkele volkstuintjes het Bemptpark inrijdt. Vooral wie zijn kinderen meeneemt, vindt hier entertainment van de bovenste plank. Conducteurs in spe kunnen hier een ritje maken op een miniatuur stoomtreintje. Doorheen het park loopt bijna een kilometer aan sporen, compleet met wissels en signalen. Niets belet enthousiaste volwassenen trouwens om als 'begeleider' ook eens het kind in zich los te laten. Alle info op http://www.ptvf.be/.

De trip door Vorst biedt behalve in het Bremtpark meer blik en asfalt dan groen. Maar net op het moment dat het allemaal een beetje te druk wordt, komt u de Keyenbempt in Ukkel binnen. De stad verstilt en in plaats daarvan komen zoemende insecten. Vanaf hier volgt een prachtig stukje Brussel.

Aan de ingang van de Keyenbempt staat de Nekkersgatmolen. Het molengebouw langs de Geleytsbeek, waarvan de oudste stukken nog uit de twaalfde eeuw stammen, is een van Ukkels oudste erfgoedpanden. Een restauratie ligt al vele jaren op tafel. Aan de stellingen rond het gebouw leiden we af dat het daarmee de goede kant opgaat. De molen dankt zijn naam trouwens aan de Nekker, een watergeest die in vroegere tijden de kinderen van straat joeg als het tijd was om naar huis te gaan. Het is eens iets anders dan klassieke muziek.

Even verderop heeft Leefmilieu Brussel een vleermuizenbunker gebouwd. Wist u trouwens dat er van die beestjes 17 soorten in Brussel resideren? Al is het in de zomer niet de moeite om naar die subsoorten op zoek te gaan in de bunker. Die dient namelijk om de vliegende muizen een onderdak te bieden tijdens hun winterslaap, die van oktober tot april loopt.

Na de Keyenbempt passeert u onder het treinviaduct aan de Kasteelstraat. Een kleine waarschuwing voor de fietsers is hier op zijn plaats. Tot nu toe is het reliëf u goed gezind geweest. Dat verandert vanaf nu, een pientere collega noemde Ukkel 'De hel van het zuiden' voor fietsers, vanwege de combinatie van hellingen en kasseien. Die benaming is niet gestolen.

Kriekenput: Stappen is leuker

Gelukkig maakt de omgeving veel goed. De reservaten Kinsendaal en Kriekenput zijn namelijk de volgende groene oases die de Groene Wandeling aandoet. Een aanrader is hier even de voetgangersomleiding te volgen, die door het hart van Kriekenput gaat.

De Engelandstraat neemt u dan bergop tot aan de gebouwen van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid. Opmerkzame burgers zullen aan de overkant hun buren van het Gewestelijk Instituut ter bevordering van het Wetenschappelijk Onderzoek opmerken. Met het Tour de Freindomein ter hunner beschikking (inclusief kasteel en lange oprijlaan) zijn zij merkelijk beter gehuisvest.

Beter dan een kantoor in de Noordwijk, het Tour de Freindomein

Door een zoveelste omleiding gaat het vanaf de wetenschappers rechtstreeks verder naar het Verrewinkelbos, waardoor het Buysdellebos wordt overgeslagen.

Het laatste deel van de etappe leidt u door de betere woonwijken van Ukkel. Zeer rustig, en ideaal voor overpeinzingen over de ongelijkheid in de wereld of het feit dat geld en goede smaak niet noodzakelijk samengaan. Bouwvoorschriften lijken hier ook niet te gelden. U wil een moderne glazen constructie bouwen tussen een veel te groot uitgevallen fermette en een art decovilla? Geen probleem, meneer.

De Waterloosesteenweg brengt een einde aan de bakstenen decadentie. Aan de overkant begint officieel het Zoniënwoud. Maar dat is voor volgende week.

De Groene Wandeling

De Groene Wandeling, dat is 65 kilometer fiets- en wandelpaden kronkelend tussen tal van parken en beschermde natuurzones. Onze man trok zijn fietstenue aan, kroop op zijn stalen ros en fietste u de 65 kilometer voor, mooi opgedeeld in 5 afleveringen en voorzien van tips en weetjes.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws, De Groene Wandeling

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni