Erfgoeddag: Reuzenstoet in Linkebeek

© brusselnieuws.be
27/03/2012
Een reuzenstoet in Linkebeek, een tentoonstelling rond kroostrijke gezinnen in Gooik of de bewoners en helden van het Kasteel van Gaasbeek leren kennen. Dit is maar een greep uit het aanbod van de activiteiten op de 12de Erfgoeddag.

Op zondag 22 april gaat de 12de editie van de Vlaamse Erfgoeddag door. Dit jaar staat de dag in het teken van helden van vroeger en nu. "Van superman tot historische oorlogshelden tot ouders van kroostrijke gezinnen. Met dit thema kan je als organisatie veel doen, ook voor de jongsten onder ons," zegt Karen Van Buggenhout, coördinator van de Erfgoedcel Pajottenland en Zennevallei.

In Linkebeek kan je naar een zeldzame reuzenstoet gaan kijken. Een tiental reuzen uit de gemeenten Pamel, Wambeek, Sint-Katharina-Lombeek, Drogenbos, Halle, Dworp, Dilbeek en Linkebeek komen voor het eerst samen in een stoet. Enkele van deze reuzen hebben al jaren het daglicht niet meer gezien. De stoet zal samen met fanfares om 14 uur vertrekken aan GC de Moelie en het centrum van Linkebeek doorkruisen. Rond 15 uur worden ze terug in de tuin van de Moelie verwacht voor een reuzendans.

Speciaal voor gezinnen en kinderen jonger dan 12 jaar is er de hoofse heldentocht in het Kasteel van Gaasbeek. Kinderen kunnen in het kasteel op zoek gaan naar helden, schurken en de kasteelintriges ontdekken. Of op het pleintje aan de oude post van Halle kunnen kinderen hun zintuigen testen om na te gaan of ook zij over heldenkwaliteiten beschikken. Er vallen punten te verdienen en op het einde van de dag wordt de Halse superheld verkozen.

Dit zijn slechts enkele activiteiten van de Erfgoedcel Pajottenland en Zennevallei. In deze regio nemen voor de eerste keer 9 gemeenten deel aan de Erfgoeddag. Naast Linkebeek, Gaasbeek, Gooik en Halle worden er ook activiteiten georganiseerd in Herne, Strijtem, Ternat, Wambeek en Vollezele. Met behulp van een aantal uitgestippelde fietsroutes kan je eenvoudig van de ene activiteit naar de andere fietsen.

Record aantal deelnemers
In heel Vlaanderen nemen dit jaar een record aantal organisaties deel. Meer dan 500 organisaties bieden ruim 800 activiteiten aan. Vorig jaar bezochten maar liefst 240.000 mensen een erfgoedactiviteit in Vlaanderen.

Ook de Brusselse Erfgoeddag gaat door op 22 april.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws , Events & Festivals

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni