Grootste Franse veilinghuis komt naar Brussel

Eric Vancoppenolle
© brusselnieuws.be
11/01/2012
Artcurial, het grootste Franse veilinghuis, opent in februari een vertegenwoordigingskantoor aan de Franklin Rooseveltlaan. Om de vele Belgische klanten beter te bedienen, luidt het.

Na de vestiging in Brussel van een paar buitenlandse topkunstgaleries bevestigt de komst van Artcurial de gezondheid en de internationalisering van de Brusselse kunstmarkt.

In Frankrijk moet Artcurial enkel Sotheby's en Christie's laten voorgaan. Met een jaarlijkse omzet van 120 miljoen euro is het het grootste veilinghuis van eigen bodem. En die bodem mag er zijn: het veilinghuis nam tien jaar geleden zijn intrek in een herenhuis op de Champs-Élysées, en beschikt er over een oppervlakte van vierduizend vierkante meter. "Na amper vier jaar stonden we in omzet meteen op nummer 1 in Frankrijk," zegt co-voorzitter François Tajan.

Diversiteit
Het nieuws over de vestiging staat in het maandblad Collect Arts Antiques Auctions.

Aan brusselnieuws.be motiveert Tajan die keuze: "België heeft een rijke traditie, zowel wat kunstproductie betreft, van de middeleeuwen tot nu, als in het aantal kunstverzamelaars. Daarom openen we ons eerste vertegenwoordigingskantoor in Brussel. Het eclecticisme van de Belgische kunstmarkt beantwoordt ook aan de diversiteit van het aanbod op onze veilingen. Daarom willen we dichter bij onze kopers en verkopers staan."

Het veilinghuis wil ook de groeiende groep Fransen die in België wonen, bereiken. De vestiging in Brussel, een huurhuis aan de Franklin Rooseveltlaan 5, is een vertegenwoordigingskantoor. Daar vinden geen veilingen plaats - die blijven in Parijs -, maar wel previews, toonmomenten en cultureel-literaire activiteiten.

Geen onbekende
Baas van het kantoor wordt Vinciane de Traux, die vijftien jaar bij Sotheby's in Brussel werkte. Ze krijgt weldra steun van een Nederlandskundige. Binnen een paar maanden volgt er ook een bureau in Milaan en Beijing.

Artcurial organiseert een honderdtal veilingen per jaar. België is geen onbekende: eerder co-organiseerde het veilinghuis al tentoonstellingen in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni