Hugo De Greef crisismanager Daarkom

De Vlaamse regering stelt Hugo De Greef aan als tijdelijke crisismanager voor Daarkom. Hij moet kijken of er een toekomst is voor het Vlaams-Marokkaans huis, en zo ja, hoe die er dan uitziet.

"Hugo De Greef, welbekend met het Vlaamse, Brusselse en internationale cultuur- en kunstenlandschap, heeft de opdracht gekregen om na te gaan of het gebouw opnieuw bruikbaar gemaakt kan worden voor zowel de interne als de externe werking". Dat laat Vlaams minister voor Cultuur donderdag Joke Schauvliege (CD&V) weten in een persbericht. Navraag op het kabinet leert dat De Greef moet kijken of er überhaupt een toekomst is voor Daarkom. En zo ja, welke activiteiten het centrum dan kan ontplooien.

Van bij de oprichting in 2006 worstelt Daarkom met problemen en tegenslagen. Vóór de zomer besliste de Vlaamse Regering om een crisismanager aan te stellen. De Greef is al de tweede crisismanager voor Daarkom, een geesteskind van voormalig Vlaams minister voor Cultuur Bert Anciaux (SP.A).

Deeltijdse opdracht
Hugo De Greef, die een deeltijdse en tijdelijke opdracht kreeg, moet nagaan of het gebouw opnieuw bruikbaar gemaakt kan worden voor zowel de interne als de externe werking. 2014 wordt sowieso een transitiejaar. In 2015 zou er dan desgevallend wel ruimte zijn voor nieuwe projecten.

Daarkom ging in september 2011 open in het vroegere La Gaîté-theater aan de Wolvengracht. Daar ging toen een woelige opstartfase van vijf jaar aan vooraf, tijdens dewelke de Vlaamse overheid zes miljoen euro investeerde.

Amper acht maanden na de opening ging het opnieuw mis. De financiën bleken een kluwen. Het Marokkaanse houtwerk was aangetast door houtworm. Het bestuur ontsloeg de directeur, de vierde al, en vroeg een eerste crisismanager, Marc Van den Broeke, het huis financieel gezond te maken met het oog op een doorstart. Die betaalde de schulden en liet bijna al het personeel ontslaan.

Budgettaire problemen
Hij berekende ook het minimale budget voor een goede werking: 750.000 euro, waarvan dik 500.000 euro van Vlaanderen en 250.000 euro van Marokko. Minister Schauvliege halveerde echter de Vlaamse subsidies, omdat Marokko niet aan de Vlaamse eis wou voldoen om de helft van het budget uit te trekken. Volgens Vlaams parlementslid Yamila Idrissi (SP.A), zelf mede-directrice van Daarkom in de opstartfase, trok de Vlaamse regering daardoor de facto de stekker uit Daarkom.

Door het huurcontract zit de Vlaamse overheid sowieso 'vast' met Daarkom. De jaarlijkse huur bedraagt 250.000 euro.

Hugo De Greef (60) werkte sinds februari 2011 als deeltijds adviseur Internationaal Cultuurbeleid (ICB) bij Vlaams Cultuurminister Schauvliege. Eerder was hij onder meer directeur van het Kaaitheater en Flagey, secretaris-generaal van de European Festivals Association en intendant van Brugge Culturele Hoofdstad 2002.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel
BRUZZ Magazine
deze week
  • Drugsgeweld in Molenbeek: 'Plots kunnen jongeren hun hele familie onderhouden'
  • Brusselse jongeren: 'We genieten van een dagje zee, maar het stigma blijft'
  • Georgia Brooks richtte de Brusselse 'women only'-businessclub The Nine op
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Nganji Mutiri: 'Ik wil films maken die men niet van mij verwacht'
  • Smahlo: au micro pour fêter l'indépendance du Congo
  • Michelle Geerardyn shows her work as AB House photographer
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement