Kaaitheater wil tweede zaal bouwen aan Sainctelettesquare

© wikimedia org

Het Kaaitheater heeft ambitieuze verbouwingsplannen. Het kunstencentrum wil een tweede, kleine zaal bouwen aan de Sainctelettesquare. Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) staat daar in principe positief tegenover.

H et Kaaitheater zou graag werken uitvoeren aan de podiuminfrastructuur van de grote zaal, maar vernam recent van de Vlaamse administratie dat die werken niet kunnen plaatsvinden. Reden: de erfpachtovereenkomst van de Vlaamse Gemeenschap met de privé-eigenaar, de nv Immobilière Moderne, loopt af binnen acht jaar, in 2023.

De Vlaamse Gemeenschap hanteert een minimumtermijn van tien jaar. Loopt een huur- of erfpachtovereenkomst af in minder dan tien jaar, dan worden de werken als te risicovol beschouwd, omdat ze dan boekhoudkundig niet meer kunnen afgeschreven worden.

“Er moeten dringend werken gebeuren aan onze theatertoren”, legt Kaaitheaterdirecteur Guy Gypens uit. “Meer bepaald aan de zogenaamde theatertrekken, dat is een hijsinstallatie. De meeste theaters beschikken over een elektronisch systeem om decor en licht omhoog te trekken. Bij ons moet dat nog manueel gebeuren,” aldus Gypens. “Er zijn ook nog andere kleine werken aan het gebouw.”

Het Kaaitheater wil zo snel mogelijk duidelijkheid over zijn toekomst aan de Sainctelettesquare. “We hebben zelf al contact genomen met de eigenaar en met de Vlaamse Gemeenschap. Maar echte onderhandelingen over de vernieuwing van de erfpachtovereenkomst zijn nog niet gestart.”

‘Aanwezigheid verankeren’
Dat bevestigt ook Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD). “We willen de aanwezigheid van het Kaaitheater op lange termijn verankeren. Gesprekken met de eigenaar worden binnen enkele maanden opgestart. Ik engageer me ertoe dat het Kaaitheater ook na 2023 in zijn huidig gebouw kan blijven.”

Behalve de instandhoudingswerken heeft het Kaaitheater ook ambitieuze uitbreidingsplannen. Het Kaai wil graag een tweede zaal inrichten aan de Sainctelettesquare met een tweehonderdtal plaatsen. Die zou er dan komen aan de kant van de Akenkaai, waar zich vroeger het onthaal bevond.

Daarmee zou het Kaaitheater beschikken over één grote en één kleine zaal in hetzelfde gebouw aan het kanaal. Nu is het Kaai verspreid over twee sites, met de Kaaistudio’s in de Onze-Lieve-Vrouw van Vaakstraat. De concentratie zou veel logistieke voordelen bieden. Bovendien is het aantal zitplaatsen in de huidige Kaaistudio’s, honderdtwintig, te klein om de Studio’s rendabel te houden. De gages in de kunstenwereld zijn de jongste jaren immers sterk toegenomen.

Als de plannen worden gerealiseerd, dan zou het aantal voorstellingen in de Kaaistudio’s aan de Onze-Lieve-Vrouw van Vaakstraat verminderen. “De Kaaistudio’s kunnen we dan meer gebruiken als repetitieruimten”, aldus Gypens. Ook biedt dit mogelijkheden voor Workspace Brussels, een werkplaats voor podiumkunsten, die nu al gebruikmaakt van de ruimte en dat nog meer zou kunnen doen.

Minister Gatz heeft oren naar de uitbreidingsplannen van het Kaaitheater. “Een tweede podium zou inderdaad een pluspunt kunnen betekenen voor het Kaaitheater. Ik wil de aanvraag met welwillendheid bestuderen. Het zal wel nog twee tot drie jaar duren eer het dossier rijp zal zijn.”

Het Kaaitheater zag het levenslicht in 1977, en was toen een nomadisch festival in Brussel. Eind de jaren 1980 nam het zijn intrek in de Kaaistudio’s in de Onze-Lieve-Vrouw van Vaakstraat. Sinds 1993 heeft het Kaaitheater een vaste stek aan de Sainctelletesquare.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook
BRUZZ Magazine
deze week
deze week
  • Anima: het kleurrijkste filmfestival van Brussel
  • Arlo Parks: the voice of a generation
  • Walking: Holding
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement