Gatz over Kaaitheater: ‘Emotionele reactie buiten proportie’

Eric Vancoppenolle
© brusselnieuws.be
05/02/2015

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) begrijpt de teleurstelling van de kunstencentra die niet door hem zijn voorgedragen als Kunstinstelling van de Vlaamse Gemeenschap. Volgens hem gaat het echter om “disproportionele emotionele reacties”.

De status die de erkenning met zich meebrengt wordt door sommigen overschat, zegt minister Gatz aan brusselnieuws.be. “Zowel bij de instellingen die ik voordraag als Kunstinstelling van de Vlaamse Gemeenschap (Concertgebouw in Brugge en Vooruit in Gent, red.) als bij diegenen die niet zijn voorgedragen (onder andere het Kaaitheater, red.) stel ik een disproportionele emotionele reactie vast.”

“De vorige Vlaamse regering en het vorige Vlaams parlement legde in het Kunstendecreet vast dat het aantal instellingen van de Vlaamse Gemeenschap beperkt kan worden uitgebreid. Dat is net wat nu gebeurt: hun aantal neemt toe van vijf naar zeven,” aldus Gatz.

“Tijdens de voorafgaande gesprekken hebben zich heel wat instellingen kandidaat gesteld: behalve het Concertgebouw en de Vooruit ook het Kaaitheater, de Beursschouwburg, De Bijloke en het NTG in Gent, hetPaleis en het Toneelhuis in Antwerpen en het Stuk in Leuven. Allemaal waardevolle instellingen”, aldus Gatz.

"Wat meegespeeld heeft in de keuze is de intrinsieke artistieke waarde en de uitstraling van de instelling, en pas in tweede orde de regionale spreiding. Antwerpen en Brussel waren al aan de beurt geweest, Oost- en West-Vlaanderen niet.”

'Statuut uitbreiden naar alle kunstinstellingen is onmogelijk'
De niet-erkende centra blijven volgens Gatz financieel niet in de kou staan. "Naar aanleiding van de nieuwe subsidieronde voor de periode 2017 – 2021 gaan we kijken of we het aantal Kunstinstellingen van de Vlaamse Gemeenschap uitbreiden. We gaan ook zien of de niet-erkende instellingen meer armslag kunnen krijgen. Maar dat statuut uitbreiden naar alle kunstinstellingen is onmogelijk."

Gatz doet het voorstel in die zin van Paul Corthouts, directeur van de werkgeversorganisatie van de kunstensector, af als “een dooddoener”.

'Niet iedereen vragende partij'
Gatz merkt ten slotte nog op dat niet alle kunstencentra vragende partij waren om een Kunstinstelling van de Vlaamse Gemeenschap te worden. "Die erkenning houdt ook verplichtingen in, onder meer wat betreft educatie en internationale uitstraling. Bovendien zijn die instellingen dan onderhevig aan het cultuurpact, met vertegenwoordigers in de raad van bestuur aangeduid door de politiek. Sommige instellingen willen dit niet uit vrees voor een inperking van hun autonomie."

Door brusselnieuws.be gecontacteerd zegt de KVS dat de schouwburg geen vragende partij was en is voor de erkenning, maar wil daar verder geen commentaar over kwijt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni