Katz vernietigd, MetaKatz komt eraan

© Katz Pilon
La Cinquième Couche heeft de 612 resterende exemplaren van ‘Katz’ vernietigd. De Brusselse uitgever voert zo een overeenkomst uit met de Franse uitgever van Art Spiegelman’s ‘Maus’. Toch broedt La Cinquième Couche op nieuwe acties die de wetgeving over intellectuele eigendom aankaarten, vernam brusselnieuws.be. [+ video]

Een Parijse rechtbank stemde vorige week dinsdag in met het onderlinge akkoord dat La Cinquième Couche en Flammarion bereikten nadat de Franse uitgever eerder een procedure was gestart tegen Katz. Katz is een alternatieve versie van de graphic novel Maus, het autobiografisch meesterwerk van Art Spiegelman over de holocaust.

De Brusselse uitgever heeft op donderdag 15 maart de resterende 612 exemplaren van Katz vernietigd met een papierversnipperaar. Ook de computerbestanden met de inhoud van Katz werden verwijderd.

Geen toestemming
In het vorig jaar gepubliceerde boek 'Katz' worden alle personages voorgesteld als katten, los van hun nationaliteit. Art Spiegelman had zijn toestemming niet gegeven voor de vervorming van zijn graphic novel, "omdat de vervorming de complexiteit van mijn werk zou tenietdoen." Volgens de makers betreft het hier een artistieke vervorming: de systematische wijziging van één aspect verandert de hele betekenis.

In de graphic novel van Art Spiegelman worden de Joden voorgesteld als muizen, de Duitsers als katten, de Amerikanen als honden, de Polen als varkens, de Fransen als kikkers, Zweden als herten en zigeuners als motten. Een kind van een Jood en een Duitser wordt getoond als een muis met kattenstrepen.

De vernietiging van de boeken mag voor La Cinquième Couche financieel dan wel een streep door de rekening zijn, de polemiek die de publicatie heeft uitgelokt woedde in heel Europa en Amerika, met hevige voor- en tegenstanders.

De makers wilden twee vliegen in één klap slaan. Enerzijds pleiten ze voor de inperking van de wetgeving op intellectuele eigendom. "Een kunstwerk of creatief werk is door een mens gemaakt en is niet goddelijk, en daarom ook niet onaantastbaar," legt uitgever Xavier Löwenthal van La Cinquième Couche uit aan brusselnieuws.be.

MetaKatz
Voorts verzetten de uitgever en de auteur van Katz, de Griekse Jood Ilane Manouach, zich tegen de zogenaamde 'essentialistische benadering' van Art Spiegelman. Door de Duitsers als katten voor te stellen en de Joden als muizen lijkt het alsof de Duitsers genetisch geprogrammeerd te zijn als slechterikken en de Joden als slachtoffers. Dat beeld wilden ze doorprikken.

La Cinquième Couche wil het hier niet bij houden. De uitgever broedt op een nieuw plan om ook het boek MetaMaus van Art Spiegelman te persifleren. In dat boek legt Spiegelman de ontstaansgeschiedenis uit van Maus. MetaMaus zou dan in de versie van La Cinquième Couche MetaKatz worden.

Er is ook een filmpje met de beelden van de vernietiging van Katz.

Katz Pilon from La 5e Couche on Vimeo.

Woensdag 15 april is er om 18.30 uur een debat onder de noemer 'Katz und Maus. Le débat' in boekhandel Filigranes, Kunstlaan 39-40 in 1040 Brussel. Toegang gratis.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook
BRUZZ Magazine
deze week
  • De witte file: de camionette verovert de stad
  • Laisse les filles tranquilles: 'Het intimideren moet stoppen'
  • NRC-correspondent: 'Laat Brussel niet te hip worden'
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • AfricaMuseum: sur les chemins de la décolonisation avec Emma De Swaef
  • Raoul Servais: het geheim van de animatiefilmpionier
  • Duizelen op lintjazz en stoepdisco
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement