Kunstenfestivaldesarts in Kanal

De lege garage wordt een jaar lang kunstruimte.

Het Kunstenfestivaldesarts slaat dit jaar vier dagen zijn tenten op in de voormalige Citroëngarage waar kunstencentrum Kanal moet komen. Kanal opent zijn voorlopig activiteitenjaar op 5 en 6 mei.

Het multidisciplinaire Kunstenfestivaldesarts vindt dit jaar plaats van 4 tot 26 mei. De laatste vier dagen verhuist het ‘Kunsten’ zijn festivalcentrum naar de lege Citroëngarage. Dat zegt projectleider Yves Goldstein en wordt door het festival ook bevestigd.

De festivalgangers zullen er tijdens die vier dagen niet enkel het festivalcentrum aantreffen. Ze kunnen dan ook terecht in Kanal voor film, dans en performance.

Uit het perspectief van Kanal maken de vier dagen deel uit van de voorlopige programmatie in de ruwe ruimte van het Citroëngebouw. Het Gewest wil vanaf mei dit jaar tot juni 2019 culturele activiteiten aanbieden in het gebouw. Daarna beginnen de ingrijpende werken voor de omvorming tot een nieuwe culturele pool met onder meer een museum.

Verankerd

De aanwezigheid van het bij uitstek Brusselse festival is voor Goldstein een voorbeeld dat aantoont hoezeer Kanal verankerd is in Brussel.

Het Kunstenfestivaldesarts is overigens niet de enige Brusselse culturele partner die in actie zal schieten tijdens het voorbereidende jaar. “Ook het Kaaitheater, de Botanique, de Ancienne Belgique en de Raffinerie zullen aanwezig zijn, naast een hoop andere partners.”

Sinds het Gewest het museumidee lanceerde is er heel wat scepsis in de Brusselse culturele wereld over het project. Verschillende spelers vinden dat de initiatiefnemers met trekker Goldstein te zeer op een eiland opereren en het artistieke initiatief overlaten aan Frankrijk en het Centre Pompidou. Dat tekende een overeenkomst voor 10 jaar met het Gewest.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?