Minder geld voor Daarkom in openingsjaar

© brusselnieuws.be
02/11/2010
De subsidie aan Daarkom, het Vlaams-Marokkaans culturenhuis, wordt volgend jaar gehalveerd. Dat heeft Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V) aangekondigd in het tijdschrift rekto:verso. Meer nog, de minister stelt zich vragen bij het project zelf. De toekomst van Daarkom, dat in het voorjaar van 2011 eindelijk een vaste stek krijgt op het Muntplein, oogt plots alles behalve rooskleurig. "We zullen een prachtig gebouw hebben maar niets kunnen organiseren."

Schauvliege zegt in rekto:verso dat ze voor 2011 voorlopig maar 300.000 euro vrijmaakt van de jaarlijkse werkingsmiddelen van 750.000 euro. Bovendien toont ze zich geen voorwaardelijke fan van Daarkom. "Er ontbreekt een fundamentele visie op het geheel," zegt de minister. "Wat doe je met gemeenschappen uit andere landen die ook zo'n initiatief willen opzetten? Zo maak je hokjes, terwijl we meer geloven in actieve samenwerking tussen mensen van diverse herkomst." Het kabinet besluit dat het in zijn overleg met Daarkom "snel tot heldere keuzes wil komen."

Geen goed nieuws dus voor Daarkom, dat bij eerdere besparingen ook al zijn opgespaarde reserves moest inleveren. Volgens ex-projectmedewerker Paul Corthouts is zelfs 750.000 euro te weinig om de beoogde doelstellingen te realiseren en in een vaste programmering te voorzien. "Het gevaar is reëel dat Daarkom geboren wordt met zuurstoftekort. Dan zal alle input van beide overheden voor niets geweest zijn," zegt Corthouts deze week in Knack. De 300.000 euro volstaat volgens hem enkel om de hoge huurlasten te betalen.

'Grof van minister Schauvliege'
"Met minder dan de helft van de subsidie is Daarkom niet levensvatbaar," bevestigt Roos Pauwels aan brusselnieuws.be. De huidige directrice van Daarkom is er niet mee opgezet dat ze de intentie van minister Schauvliege via de media moest vernemen. "De minister spreekt over overleg maar er is helemaal geen overleg geweest. Zo'n fundamentele ingreep niet rechtstreeks communiceren is gewoon grof. Je mag ook niet vergeten dat Marokko heel wat geld in Daarkom heeft gestoken. Als Schauvliege eenzijdig beslist om het project op te blazen is dat niet correct tegenover de andere partner."

"De minister heeft blijkbaar schrik dat ook andere gemeenschappen bij haar gaan aankloppen maar dat is een flauw excuus," zegt Pauwels nog. "Ze verwijt ons een gebrek aan visie maar die visie is er wel degelijk. Wij willen in alle openheid gemeenschappen bij elkaar brengen en dat hoeft niet beperkt te blijven tot de Vlaamse en Marokkaanse gemeenschap maar die zijn wel het vertrekpunt." Bij Daarkom beraden ze zich momenteel over de onzekere toekomst.

Het Vlaams-Marokkaans huis heeft al een lange lijdensweg achter de rug. Het project is een geesteskind van voormalig minister van Cultuur Bert Anciaux (toen Spirit, nu SP.A). Het duurde echter lang voor Marokko met het beloofde geld over de brug kwam en het Brussels Gewest deed moeilijk over de bouwvergunning. Afgelopen zomer konden de verbouwingswerken aan het voormalige variététheater La Gaité dan toch beginnen. Daar moet Daarkom vanaf 1 mei 2011 een vaste stek krijgen. "We zullen een prachtig gebouw hebben maar niets kunnen organiseren," vreest Pauwels.

Sinds april 2009 organiseert Daarkom regelmatig evenementen op lokatie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni