Munt, Bozar en Nationaal Orkest moeten besparen

EVC
© brusselnieuws.be
31/05/2012
De drie grote federale cultuurinstellingen de Munt, Bozar en het Nationaal Orkest van België (NOB) moeten de broeksriem aantrekken. In een brief van de kanselarij van de eerste minister wordt hen in 2013 een besparing opgelegd van meer dan één miljoen euro. De impact hiervan is nog niet duidelijk.

De drie grote federale cultuurinstellingen moesten de voorbije jaren al de tering naar de nering zetten, maar de bijkomende inspanning komt nu eerder onverwacht. De Koninklijke Muntschouwburg moet het doen met 622.000 euro minder, en Bozar met 500.000 euro minder, meldt La Libre Belgique.

De Munt bevestigt de cijfers aan brusselnieuws.be. Recentelijk had intendant Peter de Caluwe nochtans aangedrongen op een ruimer werkingsbudget, terwijl het nu de andere richting uitgaat. De Munt had eerder al 8 procent minder gekregen dan was afgesproken in het protocol met de federale overheid. Met de nieuwe besparing erbij zou er dan 14 procent afgaan. Gezien de inflatie van de lonen zou dat overeenkomen met een afvloeiing van 18 procent van het personeel.

Toch zegt de Caluwe een begroting in evenwicht te willen indienen voor 2013, zonder rekening te houden met deze bijkomende inlevering. Hij vraagt ook een dringend onderhoud met voogdijminister Laurette Onkelinx (PS).

Algemeen directeur Paul Dujardin van Bozar houdt het hoofd koel. "De Federale Regering heeft beslist om een lineaire besparing door te voeren van 2%, na toepassing van de index. Deze maatregel geldt overigens voor alle overheidsinstellingen, waaronder de drie federale cultuurinstellingen. Bozar bekijkt nog welke gevolgen deze maatregel concreet zal hebben op haar dagelijkse werking."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni