De Brusselse Muntschouwburg is door een Duits vakblad voor opera verkozen tot "Europees Operahuis van het Jaar”, een prestigieuze internationale onderscheiding. Vooral algemeen directeur Peter de Caluwe krijgt lof toegezwaaid.

Vijftig internationale critici kiezen sinds 1994 op het eind van elk artistiek seizoen het "Opernhaus des Jahres" voor Opernwelt, het Duitse vaktijdschrift voor opera. De Munt is het eerste niet-Duitse operahuis dat de titel wint.

De jury is vooral onder de indruk van algemeen directeur Peter de Caluwe. "Een man met duidelijke overtuigingen en een lange adem. Iemand die liever op de achtergrond opereert", luidt het.

Oscars
De prijs vervult de Munt met blijdschap en trots. "Deze erkenning is voor de Munt en ons land van enorm belang," zegt de Caluwe. "De titel plaatst de Munt aan de top van de Europese operahuizen. Opernwelt heeft een theater met een lange traditie van vernieuwing bekroond. De prijs bevestigt onze status van ambitieus en kwaliteitsvol bedenker en realisator van internationale topproducties." De prijs is te vergelijken met de Oscars in de filmwereld, aldus de Caluwe.

De Munt sleepte nog andere prijzen in de wacht. Het operahuis haalde met "Les Huguenots" van Giacomo Meyerbeer ook de prijs voor de beste productie van het jaar binnen. De 21-jarige Julia Lezhneva, die verkozen werd tot meest veelbelovende zangeres, maakte in die productie haar debuut. De dubbele bekroning 'Operahuis van het Jaar' en 'Beste Productie' is volgens De Munt nog nooit eerder voorgekomen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws, Podium

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni