Muntpunt: kinderziektes, Kunst in Huis en 4.000 decoratieve boeken

EVC
© brusselnieuws.be
16/09/2013
Belevingsbibliotheek Muntpunt kampt met nog wat kinderziektes. Zo laten de betaalautomaten het af en toe afweten. De boetes zijn trouwens in de meeste gevallen verhoogd, het lidgeld verdubbeld. Leuke nieuwigheid is een antenne van Kunst in Huis.

Zaterdagnamiddag 16 uur. Spitsuur in Muntpunt. Oude en nieuwe gebruikers zoeken hun weg in de vernieuwde belevingsbibliotheek, waar uitlenen en teruggeven grotendeels is geautomatiseerd. Ook het betalen van boetes of het verlengen van het lidgeld kan men nu via een betaalautomaat.

Ruim een half uur voor sluitingstijd laten de betaalautomaten het echter afweten. De gebruikers kunnen wel nog aan de kassa cash betalen. "Het probleem is nu opgelost", zegt persverantwoordelijke Eva Drees. "Het is een van de kleine kinderziektes. Eerder op de week hebben we de betaalautomaten zelf even buiten werking gesteld om de technische mankementen weg te werken. Zaterdag vielen ze vanzelf uit, maar dat probleem is intussen verholpen."

Het inschrijvingsgeld is trouwens verdubbeld van 5 euro vroeger tot 10 euro per jaar nu. Ook de boetes zijn - soms fors - verhoogd. Een uitzondering vormen de dvd's, waar de boetes verlaagd zijn.

Ziehier een vergelijkende overzichtstabel met de boetes:

Bij Muntpunt benadrukt men dat het lenen van alle items nu helemaal gratis is. Vroeger betaalde men 1 euro voor een dvd en 50 cent voor een cd. Nu zijn ook die items gratis, net als boeken, maar die waren vroeger ook gratis. "Bedoeling is de collectie maximaal te laten rondgaan," zegt Drees. "De boetes dragen daartoe bij".

Uitzondering blijven de zogenaamde sprinters, zeg maar de boeken vers van de pers. Het leengeld daarvoor blijft op 1 euro per week.

Nieuw is dat men voortaan allerhande gezelschapsspellen kan lenen. Daar betaalt men 2 euro per week voor, met een boete van 50 cent per dag.

Intrigerend is ook een reusachtige boekenkast op de vijfde verdieping, waar de boeken ongrijpbaar hoog naar het plafond reiken. Die kast blijkt louter versiering te zijn. "Het gaat om 4.000 oude, uitgerangeerde boeken, die een mooie kaft hebben en daarom enkel een decoratief nut hebben. Het zijn boeken die we niet verkocht hebben tijdens vroegere opruimoperaties," aldus Drees. "Een van de boeken is bij voorbeeld een handleiding bij Windows 2000".

Kunstwerken
Of de boeken daar ook blijven is nog niet duidelijk. "Eventueel gaan we er een boekenkunstwerk van maken. Is het niet vreemd om zo'n ruimte te 'verliezen' voor decoratieve boeken? "De gebruiker komt heel goed aan zijn trekken met 260.000 rechtstreeks consulteerbare items," aldus Drees.

Decoratief én wel uitleenbaar zijn de schilderijen van de uitleendienst Kunst in Huis. Die heeft al jaren een filiaal in de Gallaitstraat in Schaarbeek, maar is voortaan op zaterdag van 10 tot 17 uur met een beperkt aantal werken aanwezig in Muntpunt op de vijfde verdieping. "Het gaat om een experiment. Eind dit jaar gaan we het evalueren en eventueel verlengen," aldus Drees. Wie een eenmalig lidgeld van 25 euro betaalt en 9 euro per maand aan abonnementsgeld, mag 1 kunstwerk per maand ontlenen. Meer info hier.


Opening Muntpunt

Muntpunt, de ambitieuze verblijfsbib aan het Muntplein, opent dit weekend de deuren. Wat het nieuwe huis voor u kan betekenen, hoeveel het kostte of hoe Muntpunt op nieuwe trends inspeelt, u leest het in dit dossier. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Cultuurnieuws, Opening Muntpunt

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni