Museum van Elsene gaat 1 jaar grotendeels dicht

Eric Vancoppenolle
© brusselnieuws.be
11/10/2013
De vaste collectie van het Museum van Elsene gaat eind oktober voor één jaar achter slot en grendel voor renovatiewerkzaamheden. De collectie gaat op reis naar buitenlandse musea. Een nieuwe klap voor liefhebbers van moderne kunst in Brussel.

De kunstmarkt in Brussel bloeit. Getuige daarvan de vele internationale kunstgaleries - vooral uit Parijs - die zich de voorbije jaren in Brussel vestigden - en het succes van kunstbeurzen als Art Brussels op de Heizel en de Brafa in Thurn & Taxis.

Met de kunstcollecties van de Brusselse musea gaat het minder goed. Het Museum voor Moderne Kunst aan de Regentschapsstraat is al meer dan twee en een half jaar dicht. Nu kondigt ook het - uitstekende - Museum van Elsene aan dat de permanente collectie vanaf eind oktober één jaar lang niet meer te zien zal zijn in Elsene.

Verwarmingssysteem
"We gaan een nieuw verwarmingssysteem en klimaatregeling installeren om de kwaliteit van de bewaring van de werken te verhogen", zegt museumdirectrice Claire Leblanc aan brusselnieuws.be. "Niet dat de werken nu in gevaar zouden zijn. We willen het gewoon niet zo ver laten komen. We gaan ook van de gelegenheid gebruik maken om het glazen dak en het parket te reinigen.

De werken zijn begroot op 800.000 euro, een aanzienlijk bedrag voor de gemeente Elsene.

Tijdens de werkzaamheden gaat de kunstcollectie op reis, onder meer naar de Espace Bellevue in Biarritz (Frankrijk), het Musée des Impressionismes van Giverny (Frankrijk) en het Musée des Beaux-Arts van Chaux-de-Fonds (Zwitserland).

Claire Leblanc overweegt om na de werkzaamheden de stukken niet meer chronologisch maar thematisch op te hangen, om de verbanden tussen de werken beter bloot te leggen. Ook wil het museum graag nog subsidies krijgen om tablets aan te kopen om de bezoeker digitale toepassingen aan te bieden.

De grote zaal - het centrale atrium - van het museum blijft wel open. De tijdelijke tentoonstellingen gaan wel nog gewoon door. Dat komt omdat die zaal een afzonderlijk verwarmingssysteem en klimaatregeling heeft.

De tijdelijke tentoonstellingen die in de pipeline zitten, lijken veelbelovend. Eerste in de rij is Victor Vasarely, de voortrekker van de Op Art (17.10.2013 > 19.01.2014). Daarna volgt Duane Hanson (20.02.2014 > 25.05.2014). De Amerikaanse kunstenaar is bekend voor zijn hyperrealistische beeldhouwwerken van menselijke figuren uit was. De Belgische schilder Stéphane Balleux neemt de zomertentoonstelling voor zijn rekening (26.06.2014 > 14.09.2014). Ten slotte zet het museum de eigen collectie werken van Paul Delvaux in het zonnetje (okt. 2014 tot jan. 2015).

Rijke collectie
Drie jaar geleden waren er al verbouwingswerkzaamheden in het museum. Toen werden de zalen herschilderd en de ophanging van de werken veranderd.
Het Museum van Elsene opende de deuren in 1892. De schilder Edmond De Pratere liet bij overlijden zijn omvangrijke kunstverzameling na aan de gemeente. De collectie omvat werken van Belgische impressionisten en neo-impressionisme (Theo Van Rysselberghe, Georges Lemmen, Emile Claus).

Ook de expressionisten zijn goed vertegenwoordigd (Gustave De Smet en Constant Permeke), net als de surrealisten (Delvaux en Magritte). Voorts ook de symbolisten en fauvisten. Het museum heeft ook een rijke collectie lithografieën en affiches, waarbij vooral de reeks litho's van Henri de Toulouse-Lautrec in het oog vallen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Cultuurnieuws

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni