Museum Kapitalisme

Museum van het Kapitalisme heropent in Laken

© brusselnieuws.be
12/02/2016

De reizende tentoonstelling van het Museum van het Kapitalisme die vorig jaar in Sint-Gillis neerstreek, verhuist naar het cc Cité Culture in de Modelwijk van Laken. De initiatiefnemers knapten de ongebruikte parkeergarage van het cultuurcentrum op en openden een bar waar bezoekers met elkaar kunnen napraten over de expositie. 'De meeste bezoekers komen buiten met meer vragen dan antwoorden.'

Na eerdere edities in Namen, Sint-Gillis, tijdens het Esperanzah festival en in Gent, verhuist de reizende tentoonstelling van het Museum van het Kapitalisme naar Laken.

"Omdat de medewerkers van cultuurcentrum Cité Culturel nauwelijks met de wagen naar hun werk komen, stond de parkeergarage zo goed als leeg", vertelt Samuel Hus van het Museum van het Kapitalisme aan brusselnieuws.be. 'Zo ontstond het idee om die verloren ruimte op te knappen en om te vormen tot artistieke ruimtes, onder meer voor onze expositie.'

Met de tentoonstelling willen de initiatiefnemers het politiek-economische systeem begrijpelijk maken voor een breed publiek, aan de hand van thema's zoals voeding, arbeid, consumptie en financiën.

Het museum zal ook gaan samenwerken met verschillende buurtinitiatieven uit Laken en met de nieuwe 'Université Populaire'. "Ons museum heeft dezelfde spirit als de Université Populaire. We willen kennisoverdracht tussen burgers stimuleren, en samen zoeken naar alternatieven voor het kapitalisme", vervolgt Hus. Hij denkt daarbij aan debatavonden en lezingen, bijvoorbeeld over de impact van textiel, gendergelijkheid en erfgoed.

Tot slot is er voor het eerst ook een bar waar bezoekers van de tentoonstelling kunnen napraten. "We merken dat mensen na een rondleiding vaak nood hebben om verder te spreken en te discussiëren", aldus Hus. "Je komt buiten met meer vragen dan antwoorden. In de bar kunnen we die gesprekken voortzetten."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws , Expo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni