Officieel: Recyclart verhuist naar Molenbeek

© Stefanie Nijs / BRUZZ
| Recyclart moest ondanks hevig protest weg uit het station Kapellekerk, maar heeft een tweede thuis gevonden in Molenbeek.
Updated: 15-05-2018 - 13:39

Kunstencentrum Recyclart verhuist van de Kapellekerk naar de Manchesterstraat in Sint-Jans-Molenbeek, vlakbij het kanaal. Het gebouw, een oude drukkerij, is op vraag van de gemeente Molenbeek gekocht door het Gewest. Recyclart zou er nog voor de zomer in kunnen.

Recyclart kon niet in het station Kapellekerk blijven door de strengere eisen op vlak van brandveiligheid van de spoorweg. Molenbeeks schepen voor Huisvesting Karim Majoros (Ecolo) zag het kunstencentrum graag komen naar zijn gemeente en stelde een oude, leegstaande drukkerij voor als alternatieve locatie. 

Het Gewest heeft het gebouw in de Manchesterstraat (zie beeld onder de tekst) gekocht. Nu die verkoop volledig rond is, kan Recyclart er snel heen verhuizen. Het kunstencentrum krijgt de plek gratis ter beschikking.

Via een persbericht laat het Gewest weten dat het de bedoeling blijft om Recyclart op termijn terug te laten keren naar het station Kapellekerk, nadat de geplande werken zijn afgerond. Het station Kapellekerk moet grondig gerenoveerd worden en passen tegelijk in een wijkcontract in de buurt van het station. Daarbij rekent men op drie à vier jaar.

Snel

Ook de herbestemming van de drukkerij in de Manchesterstraat past in een wijkcontract, dat van Heyvaert in de gelijknamige buurt. "Omdat we leegstand van gebouwen in afwachting van werken willen voorkomen, en de vzw Recyclart op zoek was naar een ruimte, viel de samenwerking als een puzzel samen," zegt minister-president Rudi Vervoort (PS)

"Iedereen in de gemeente en in het gewest was enthousiast over de verhuis. Het is gewoon de logische keuze," zegt Majoros. 

De verhuis gaat heel snel. Eind februari stelde Majoros het gebouw voor en nog voor de zomer begint, zou Recyclart-aan-het-Kanaal al open kunnen. 

"Wanneer iedereen zijn schouders achter een project zet, kan het in Brussel snel gaan," voegt Majoros er nog aan toe.

Drukkerij_Recyclart
© Google
| Recylcart zou in de drukkerij in het gezelschap verkeren van andere culturele spelers, zoals Cinemaximiliaan, La Bodega, Hackerspace Brussels HSBXL en Charleroi Danse.
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook