Ongeduldige Brusselaar tekent museum over het kanaal

© brusselnieuws.be
27/01/2012
Een modern en ambitieus museum voor moderne Kunst, dat het kanaal overspant aan Sainctelette en zo in een adem de brug slaat tussen Molenbeek en Brussel-Stad. Dirk Geets (52), artistiek directeur van het verpakkingbedrijf D & P Creative Team, vond dat de politiek draalt en nam zelf de tekenpen ter hand.

Het gebouw van Geets ziet eruit als de afgeplatte romp van een schip, of als een rechthoekige duikboot met een transparante golvende wand, rustend op drie pijlers. Op die pijlers rusten dan weer windturbines, om het gebouw energie-onafhankelijk te maken. Bedoeling is dat het auto- en tramverkeer onder het museum door zouden rijden.

Veel illusies dat het museum er alsdusdanig komt, maakt de uit Essen ingeweken Lakenaar Dirk Geets zich niet. "Het is een denkoefening, waarmee ik de politici wil wakkerschudden," vertelt hij aan brusselnieuws.be. "Voor ik aan mijn opleiding als grafisch designer begon, heb ik 1 jaar architectuur gevolgd."

"Ik heb geen studie gemaakt naar de bouwfysische kenmerken van het gebouw. Ik weet dus niet of het overeind kan blijven. Ik wil hiermee vooral een warm pleidooi houden voor een nieuw museum voor moderne kunst. En ik wil ook het eenheidsdenken doorbreken alsof het museum er enkel zou kunnen komen op de Heizel (Neoproject) of in het Jubelpark. Als je daar een museum neerpoot, dan verbreek je het perspectief op de triomfboog."

Duikboot
Waarom aan het kanaal? "Het begon allemaal met My Canal, de oproep van SP.A-Brussel om ideeën te lanceren rond de toekomst van de kanaalzone. Zelf ben ik niet politiek actief en evenmin lid van een politieke partij," verduidelijkt hij. "Het lijkt me boeiend om hiermee de verbinding te creëren tussen Molenbeek en Brussel-centrum."

"Als een architectenbureau of projectontwikkelaar het project wil realiseren, ga ik ermee door. Maar anders blijft het wat mij betreft bij deze denkoefening," aldus Geets.

Ter herinnering: de collectie van het voormalige museum voor Moderne Kunst werd een jaar geleden opgeborgen om baan te ruimen voor een Fin de Sièclemuseum. Een nieuwe locatie voor een museum is nog niet in zicht. Museumbaas Michel Draguet pleit voor een ambitieuze nieuwbouw, liefst in het Jubelpark.


De federale culturele instellingen

De federale wetenschappelijke instellingen verkeren in crisis. Het museum voor Moderne Kunst is al sinds 1 maart 2011 gesloten, de opening van de afdeling art nouveau van het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis is uitgesteld. Bovendien rijzen vragen over de verspreiding van de art-nouveaucollectie over drie musea. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Cultuurnieuws, De federale culturele instellingen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni