Paspartoe BDW1518

Paspartoe ziet het aantal houders sterk stijgen

LBU
© BRUZZ
12/04/2017

In iets meer dan een jaar is het aantal houders van een Paspartoe met dertig procent gestegen. Het plan dat de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) in maart vorig jaar goedkeurde - om de voordelenkaart bekender te maken bij Brusselaars én het systeem te vereenvoudigen - lijkt vruchten af te werpen.

Sinds oktober 2015 is het aantal houders van een Paspartoe met ongeveer dertig procent gestegen, van 6.982 tot 9.078 deze maand. Het aandeel van mensen in armoede met een kaart is in die tijd toegenomen van 61 naar 64 procent. Dat blijkt uit cijfers afkomstig van het kabinet van Brussels minister Pascal Smet, tevens ook VGC-collegelid voor Cultuur.

Daarmee lijkt de Brusselse chipkaart voor cultuurliefhebbers – een initiatief van de VGC, naar het model van de Vlaamse UIT-pas – eindelijk toch op de rails te zitten. Smet: "De resultaten een jaar na de doorstart zijn hoopgevend. Paspartoe kende een zeer moeilijke start, maar deze cijfers tonen ons het potentieel van Paspartoe en moedigen aan om ons te blijven inspannen voor cultuurparticipatie."

Traag ingeburgerd
De Paspartoe werd in februari 2014 gelanceerd door toenmalig staatssecretaris Bruno De Lille (Groen) en kwam er ter vervanging van de drie gratis cultuurwaardebonnen voor Brusselse cultuurhuizen waar iedereen jaarlijks recht op had. De Lille was van mening dat deze bonnen vooral de liefhebbers zelf ten goede kwamen, terwijl ze oorspronkelijk waren gelanceerd om ook cultuurparticipatie bij kansarmen en mensen in armoede te stimuleren. Alleen geraakte de Paspartoe maar traag ingeburgerd.

Als reden hiervoor zag de VGC het beperkte aantal plaatsen waar de chipkaart kon worden aangeschaft, met name enkel in Muntpunt of in de VGC. Ook het omslachtige systeem werd als niet gebruiksvriendelijk beoordeeld. Naast de jaarlijkse papieren cultuurwaardebon die moest worden afgehaald, kunnen kaarthouders punten verzamelen bij de deelnemende cultuurhuizen. Deze kunnen nadien dan worden omgeruild voor een drankje na de voorstelling, of korting bij de aankoop van een ticket.

Digitalisering
Om aan deze kritiek tegemoet te komen, stelde Smet in maart vorig jaar een actieplan op, met goedkeuring van de VGC. Eerst en vooral moest het systeem eenvoudiger. Zo wordt de jaarlijkse waardebon van zes euro voortaan automatisch opgeladen op elke Paspartoe. Bovendien kunnen geïnteresseerden voortaan in de meeste gemeenschapscentra terecht voor de aankoop van een chipkaart of het omruilen van punten. Dit brengt het aantal balies op 25 in plaats van twee.

Ook de mogelijkheid om in groep aan cultuur te doen moest eenvoudiger, oordeelde de Commissie een jaar geleden. Om dit te bewerkstelligen werd de groepspas gedigitaliseerd. Het aantal jaarlijkse kortingen per vereniging is bovendien opgetrokken van 45 naar 70. Sinds de lancering van de digitale kaart werden volgens het kabinet van Smet al 330 van dergelijke groepspassen aangevraagd.

Ten slotte werd ook de link met de Vlaamse UIT-pas aangehaald. Paspartoe kan tegenwoordig worden gebruikt in alle Vlaamse regio’s waar een UIT-pas bestaat, zowel om punten te sparen als om ze in te ruilen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni