Paspartoe 02

Resolutie VGC: 'Paspartoe moet eenvoudiger worden'

FVDE
© brusselnieuws.be
02/02/2016

De VGC-raadsleden uit meerderheid en oppositie hebben een resolutie goedgekeurd om de Paspartoe, de vroegere cultuurwaardebon, bekender te maken bij het publiek en te vereenvoudigen. Op termijn moet er een samensmelting met de UiTPAS in Vlaanderen komen.

Het initiatief komt van Brussels parlementslid en voorzitter van de commissie Cultuur, Jeugd en Sport Jef Van Damme (SP.A). De Paspartoe werd vorig jaar voor het eerst geëvalueerd door de administratie, in opdracht van Minister Pascal Smet (SP.A). Positief was dat tweederde van de afgeleverde vrijetijdspassen MIA's zijn, voor mensen in armoede dus.

Problematische punten waren dat de Paspartoe te weinig bekend is en het systeem te complex. De commissie was het er daarom over eens dat de Paspartoe moest worden aangepast.

Meerderheid en oppositie formuleerden enkele voorstellen tot verbetering. Ten eerste moeten de Paspartoe in Brussel en de UiTPAS in Vlaanderen vereenvoudigd worden. Ze moeten zowel in Brussel als in Vlaanderen gebruikt kunnen worden en uiteindelijk tot één pas komen. "Cultuurnet Vlaanderen zit nu al achter beide passen, dus die moeten perfect compatibel zijn", zegt Jef Van Damme aan onze redactie.

Bibliotheekpas
Ook aan de bekendheid moet gewerkt worden: "Heel veel cultuurhuizen promoten de Paspartoe nog te weinig, ze zien er ook zelf te weinig voordelen aan. Veel mensen kennen hem dus niet. Je zou 'm via scholen kunnen promoten, of via bibliotheken: je kan bijvoorbeeld de Bibliotheekpas, die veel mensen nu al hebben, integreren met de Paspartoe", aldus Van Damme.

Ten tweede biedt Paspartoe te weinig mogelijkheden voor groepsactiviteiten, dit moet eenvoudiger worden. "Veel mensen zetten de stap naar cultuur liever in groep dan alleen. Maar het huidige systeem is niet genoeg voorzien op groepsuitstappen via organisaties: de Paspartoe maakt groepsuitstappen zelfs moeilijker", zegt Van Damme.

Ook moet het aanbod breder worden en daarvoor moeten meer vrijetijdsorganisaties de Paspartoe aanvaarden.

Breed gedragen
De resolutie is gedragen door alle VGC-raadsleden, over de partijgrenzen heen, en werd ondertekend door Jef Van Damme (SP.A), René Coppens (Open VLD), Stefan Cornelis (Open VLD), Annemie Maes (Groen), Cieltje Van Achter (N-VA) en Paul Delva (CD&V).

Zij vragen aan de VGC-raad om de voorstellen door te voeren. "Omdat de resolutie zo breed is gedragen, heb ik daar veel vertrouwen in", aldus Van Damme.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni