Recyclart geeft Vaartkapoen tijdelijk onderdak

© Recyclart
| Recyclart in de Molenbeekse Manchesterstraat.

Het Molenbeekse gemeenschapscentrum De Vaartkapoen trekt binnenkort in bij kunstencentrum Recyclart, even verderop in de Manchesterstraat. Het is een tijdelijke verhuizing. Het gebouw van De Vaartkapoen in de Schoolstraat wordt de volgende twee jaar grondig verbouwd.

Al een tijdje zocht het gemeenschapscentrum een plek om zijn activiteiten tijdens de renovatie voort te zetten. Nu is afgesproken dat De Vaartkapoen terechtkan in de voor­malige Molenbeekse drukkerij die sinds kort het nieuwe onderkomen is van Recyclart.

De sociaal-artistieke vzw moest begin vorig jaar vanwege problemen met de brandveiligheid plots weg uit de ruimte onder station Kapellekerk in Brussel-Stad, waar ze twintig jaar werkte. In mei werd duidelijk dat ze de komende tijd zou kunnen beschikken over het gebouw in de Manchesterstraat, dat door het Gewest op verzoek van de gemeente Molenbeek werd aangekocht.

Het gebouw is niet instapklaar en voorlopig heeft Recyclart er alleen nog maar zijn sociaal-artistieke werking overgebracht. Het restaurant (nu bij de Brigittines), het hout- en metaalatelier en de kantoren volgen over enkele maanden.

Maar het is een grote site, meer dan 2.000 vierkante meter, zodat er ook ruimte is voor de kantoren en activiteiten van De Vaartkapoen. “Het is voor ons beide een win-winsituatie,” zegt Roel Forceville, directeur van Recyclart. “Wij hebben enorm veel goesting in Molenbeek. Het is een relevante plek voor ons en er is veel werk te doen. Maar wij zijn nieuw hier. De Vaartkapoen, met zijn ervaring van dertig jaar in Molenbeek, zal helpen om Recyclart op de kaart te zetten. Onze programmatie is ook complementair: wij sociaal-artistiek, zij sociaal-cultureel.”

Zijn er ook concerten mogelijk? Forceville: “Achter de drukkerij is een hangar met veel potentieel. Wij zullen de loods inrichten zodat zowel De Vaartkapoen als wijzelf er concerten kunnen geven. We isoleren, maken een bar en plaatsen een audio- en belichtingsinstallatie. Weliswaar met onze beperkte middelen, het wordt geen state-of-the-art-concertzaal. Maar we zorgen er wel voor dat er geen overlast komt voor de buurt.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Nieuws uit Brussel in je mailbox?