De vermoedelijke beenderen van de heilige Guido zijn terug in de Sint-Guidokerk in Anderlecht. Ze waren een tijdlang voor onderzoek naar de ULB gestuurd, waar vastgesteld werd dat ze zowat duizend jaar oud zijn.

De voorbije maanden zijn de stoffelijke resten onderzocht door wetenschappers van de ULB. Zij moesten uitzoeken of het inderdaad de overschotten van Sint-Guido zijn, de patroonheilige van de kerk.

Zeker zijn de wetenschappers na hun onderzoek niet, ze weten wel dat het gaat om de resten van een man die in dezelfde periode als de heilige zou hebben geleefd, tussen 890 en 1020 na Christus.

“Al eeuwen zijn de relieken belangrijk voor deze kerk”, zegt deken Guido Vandeperre van de Sint-Guidokerk.

“Het is dus aangenaam te horen dat ze wel degelijk toebehoren aan een man van Indo-Europese afkomst uit die periode. Zeer waarschijnlijk is het Sint-Guido, al zullen we het nooit zeker weten.”

Over Sint-Guido is niet veel geweten, ook zijn bestaan is nooit bewezen. Hij zou als pelgrim in Rome en Jeruzalem zijn geweest. Na zijn pelgrimstochten zou hij zijn teruggekeerd naar Anderlecht. Daar is hij begraven. Volgend weekend viert de Sint-Guidokerk zijn patroonheilige met een fakkeltocht en een processie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni