Restauratie paviljoen Menselijke Driften van start

© brusselnieuws.be
17/05/2013
De langverwachte restauratie van het Paviljoen der Menselijke Driften in het Jubelpark zal eerstdaags van start gaan. Dat meldt Staatssecretaris voor de Regie der Gebouwen Servais Verherstraeten (CD&V). Het hele project kost 770.000 euro.

Het paviljoen, een van de eerste publieke werken van architect Victor Horta, wacht al lang op een restauratie. De ingewikkelde eigendomsstructuur ligt daar aan de basis van. De Regie der Gebouwen is eigenaar, maar het paviljoen is tot 2068 in erfpacht gegeven aan vzw Islamitisch en Cultureel Centrum van België, die ook de vlakbij gelegen Grote Moskee beheert.

De restauratiewerken zijn begroot op 770.000 euro. In de eerste fase worden de vier gevels gereinigd en gerestaureerd, wordt de lichtstraat in glas en het zinken dak vernieuwd, wordt de voordeur in hout gerestaureerd en wordt de toegangstrap in blauwe hardsteen opnieuw aangelegd.

De tweede fase houdt de restauratie in van de marmeren platen die in het paviljoen de muren versierden. Voor deze fase moet eerst nog een test worden uitgevoerd.

De graffiti wordt verwijderd en de muren behandeld tegen mogelijke toekomstige aanslagen. Tegen eind 2014 moet alles afgerond zijn.

Het paviljoen werd gebouwd om het bas-reliëf van Jef Lambeaux 'De menselijke driften' tentoon stellen. Aan dat kunstwerk wordt niet geraakt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni