Strijd om directeurszetel KMKG nog niet beslecht

© tvbrussel
30/03/2011
De Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (KMKG) hebben nog geen nieuwe directeur. Michel Draguet, bekend van het Magritte Museum, en outsider Constantin Chariot zijn ex aequo uit de selectieprocedure gekomen. Die laatste wil de stoffige instelling omdopen tot Museum van Beschavingen.

Anne Cahen-Delhaye, de laatste directeur van de KMKG, ging vorig jaar op pensioen. Een tiental kandidaten diende zich aan en nu gaat het tussen Michel Draguet en Constantin Chariot. De eerste is al directeur ad interim van de KMGK en is sinds 2005 directeur van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten. Met de lancering van het Magritte Museum tekende hij voor een succesverhaal.

Chariot was tussen 1996 en 2008 conservator van de Musées Gaumais in de provincie Luxemburg en van 2008 tot 2010 was hij algemeen conservator bij de musea van de stad Luik. Nu beide kandidaten evenwaardig uit de selectieprocedure zijn gekomen kan het nog lang duren voor de knoop wordt doorgehakt. Mogelijk zal dat pas gebeuren als er een nieuwe federale regering is.

Stoffig imago
De Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis hebben een fenomenale collectie maar kampen met een oubollige uitstraling en magere bezoekersaantallen. De twee kandidaten willen daar wat aan doen maar elk op hun manier. Draguet wil zich laten inspireren door het succesverhaal van het Magritte Museum. Chariot is geen fan van die publiekstrekker.

"Is het niet jammer dat een Japanner die vandaag naar Brussel komt enkel Magritte ziet maar niet Emile Claus, James Ensor of Félicien Rops?" vraagt hij zich af. "We geven hem enkel het product Magritte. Maar volgens mij is een museum geen consumptieproduct. Het is een plaats waar men verschillende indrukken en visies met elkaar confronteert, dus met een zo breed mogelijk aanbod."

Museum van Beschavingen
Chariot wil een groots museum met alles wat de collectie te bieden heeft. Behalve het Jubelparkmuseum horen daar ook onder meer de Japanse Toren en het Muziekinstrumentenmuseum bij. Chariot wil die niet met elkaar laten concurreren maar wel bekendheid geven. Allemaal als onderdeel van het Museum van Beschavingen, "met alle beschavingen die de Europese identiteiten gevormd hebben."

De federale culturele instellingen

De federale wetenschappelijke instellingen verkeren in crisis. Het museum voor Moderne Kunst is al sinds 1 maart 2011 gesloten, de opening van de afdeling art nouveau van het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis is uitgesteld. Bovendien rijzen vragen over de verspreiding van de art-nouveaucollectie over drie musea. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws, Expo, De federale culturele instellingen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni