Uitgelicht: Hessels verlaat Cinematek, Arenberg gaat dicht

Niels Ruëll
© Agenda Magazine
07/12/2011

Zondag viel het doek over Cinema Arenberg. Directeur Thierry Abel en zijn ploeg moeten zich voortaan zonder bioscoopzaal zien te redden. Bij het Koninklijk Belgisch Filmarchief gebeurt precies het omgekeerde: daar is nog wel een schip, maar geen kapitein meer. Kersvers directeur Wouter Hessels gooit na amper twee maanden de handdoek in de ring.

I llustere voorgangers Jacques Ledoux en Gabrielle Claes stonden respectievelijk veertig en 24 jaar aan het hoofd van het Filmarchief of Cinematek, Wouter Hessels geen twee maanden. Op 1 oktober werd hij directeur. De voorbije weken daagde hij niet meer op. Vorige maandag liet hij het bureau weten zijn functie niet verder te kunnen zetten.

De Standaard bracht het nieuws donderdag en suggereerde dat Hessels en adjunct-directeur Nicola Mazzanti "geen modus operandi gevonden hebben die beiden bevredigde." Dat verplichtte Hessels om vrijdag een perscommuniqué uit te vaardigen. Daarin benadrukt hij dat "de ingezette samenwerking en communicatie met Mazzanti steeds goed en vlot verlopen is." Het ontslag zou een persoonlijke beslissing zijn. "Na overleg heb ik zelf de moeilijke beslissing genomen om mijn opdracht als directeur van Cinematek niet verder te zetten. Ik heb ervaren en vastgesteld dat de belangrijke verantwoordelijkheden die gepaard gaan met deze functie, te groot zijn voor mij."

Pijnlijke keuzes
Cinematek heeft het niet gemakkelijk. De persconferentie die bedoeld was om Hessels en Mazzanti voor te stellen, werd overschaduwd door de vraag om meer werkingsmiddelen. Hessels, die zich toen voorstelde met een meertalig gedicht waarin hij een karrenvracht filmtitels verwerkte, kreeg in zijn eerste interviews geen vragen voorgeschoteld over zijn liefde voor François Truffaut of over nieuwe ideeën, maar over de financieel penibele situatie. "De huidige enveloppe volstaat niet langer om te blijven doen wat we doen. Zonder bijkomende inkomsten of een verhoogde dotatie kunnen we onmogelijk voldoen aan al onze missies en objectieven. Dan gaan we moeten afbouwen. Pijnlijke keuzes maken," liet hij in deze krant optekenen. Die pijnlijke keuzes gaat iemand anders nu moeten maken.

Tijdens de selectieprocedure had de meertalige docent Film van het Rits een uitstekende indruk gemaakt. De raad van bestuur van het Film­archief vergadert op 15 december om een oplossing te vinden. Oude kandidaten kunnen opgevist worden, nieuwe aangezocht. In afwachting dreigt geen vacuüm. Conservator Gabrielle Claes is nog niet met pensioen. Zij zou hoe dan ook tot eind dit jaar aan boord blijven om de overgang vlot te laten verlopen. Nu dat anders uitdraait, blijft ze desnoods een beetje langer.

The end voor Arenberg
Was het ontslag van Hessels een donderslag bij heldere hemel, dan was de definitieve sluiting van Cinema Arenberg de kroniek van een aangekondigde dood. De instelling haalde haar dertigste verjaardag net niet en vertoonde zondag haar laatste films. De online petitie voor het behoud van de Arenberg werd door negenendertigduizend mensen ondertekend, en een aantal personaliteiten uit de culturele wereld heeft geprotesteerd. Maar dat woog allemaal niet op tegen de zware huurachterstal die Arenberg had én het aflopen van de huurovereenkomst.

Het gebouw is eigendom van de Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen. Die vennootschap zocht en vond nieuwe mensen die in de befaamde galerij een bioscoop willen uitbaten. Cinema Galeries zou na een opknapbeurt op 29 februari van start gaan. Cinédit, de vzw achter de pedagogische projecten, het festival Écran Total en de dagelijkse programmering van Cinema Arenberg, neemt zich voor om zijn engagement verder te zetten. Wordt misschien vervolgd.

Cinéma Arenberg / Galeries

Eind december verviel de huurovereenkomst van Cinéma Arenberg in de Koninginnegalerij. Een verlenging van het contract zag de eigenaar van het pand niet zitten. Een opvolger in de hoedanigheid van regisseur Henri de Gerlache bood zich al snel aan om de cinema over te nemen.  Op 18 januari 2012 ging de cinemazaal opnieuw open onder de naam Galeries.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Cultuurnieuws, Film, Cinéma Arenberg / Galeries

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni