Verjaardagsfeest Kuifje over heel de wereld... behalve in Brussel

© Tintin via Twitter

De 90e verjaardag van Belgiës bekendste stripheld Kuifje wordt wereldwijd gevierd. Zelfs in Korea komt er een tentoonstelling over de geestelijke vader van de bekende reporter. Maar de Stichting Hergé vergat wel een feestje te plannen in de thuisbasis van de stripfiguur.

Er is nieuwe uitgave van Kuifje in Congo. Die Franse versie is voor het eerst ingekleurd . Er worden maar 500 exemplaren van gedrukt.

Verder wordt de verjaardag van Kuifje vooral over de landsgrenzen gevierd. 

Zo zijn er vooral in Frankrijk verschillende projecten op poten gezet. Podcasts en expo's, twee documentaires zelfs. Verder van huis komt er in Denemarken een Kuifje-videospel en krijgt Seoul een tentoonstelling over Hergé, de geestelijke vader van Kuifje.

Pover feestjaar

En zo voelt deze Kuifje-verjaardag voor Brusselaars wel erg slapjes aan. Op 12 januari wordt er in Galerie Tintin op de Zavel wel een verjaardagsfeestje georganiseerd. Daar signeert Philippe Goddin, de auteur van een monografie over Kuifje in Congo, zijn boek. Maar verder staat er in onze hoofdstad (voorlopig) niets op het programma.

Net buiten Brussel, in Louvain-la-Neuve, wordt aan de faculteit Letteren van de universiteit wel een studiecentrum over Kuifje opgericht. Voor de studies in de 'Tintinologie' zal de universiteit samenwerken met het Hergé-museum in dezelfde stad. Ook dat museum viert dit jaar zijn verjaardag. Het mag tien kaarsjes uitblazen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?