Mode en voetbal komen samen op Football x Fashion: 'De grenzen van het genre verkennen'

TP
© BRUZZ
14/06/2024

Als het EK-voetbal alweer lang geschiedenis is en iedere Brusselse voetballiefhebber opnieuw de blik gericht heeft op Anderlecht en Union wordt in de Marollen een modeshow gehouden waar voetbal en mode verbonden worden. Verschillende designers en modeliefhebbers ontwerpen voor 'Football x Fashion' creatieve voetbaloutfits, waarna op 5 oktober het defilé volgt in het hart van de stad. De creativiteit van Kwale Hakiza, een van de designers, is al helemaal aangewakkerd door het project.

Het project ‘Football x Fashion’ is een samenwerking tussen de dienst Cultuur van Brussel-Stad en kunstenaar Ahilan Ratnamohan. “Voor de modeshow zullen verschillende spelers defileren met originele creaties, speciaal gemaakt voor het project”, vertelt David Elchardus, medewerker dienst cultuur van de Stad Brussel, in de radiostudio van BRUZZ. “Niet alleen Brusselse designers zijn daarvoor uitgenodigd, maar ook CYCLUP, een kringloopwinkel in De Marollen, en verschillende naaiateliers. Daarnaast is er ook een open call geweest, zodat iedereen met een passie voor mode kan aansluiten.”

Kwale Hakiza is een van de designers die deelneemt aan het project. Hij zal mee outfits creëren voor het defilé. “Het is geweldig dat twee verschillende werelden samen worden gevoegd. Ik heb mij ook altijd aangetrokken gevoeld tot voetbalkleding, want er worden telkens aantrekkelijke materialen en kleuren gebruikt”, legt Hakiza uit. “De nieuwe uitrusting van de Rode Duivels is geïnspireerd op een monument uit de Belgische cultuur, Kuifje en daar houd ik wel van."

Voor de designer is dit project "de kans om de grenzen van zo'n idee te verkennen."

"Daar houd ik wel van, het idee om verwijzingen uit de Belgische cultuur te verwerken in de outfits"

Kwale Hakiza

Designer

Het materiaal dat hij daarvoor gebruikt, kreeg hij aangeleverd door grote en kleine voetbalclubs. Met de stoffen krijgt hij nu de kans om iets extravagants te scheppen. “Ik vind het geweldig dat ik materiaal mag upcyclen en zo een vorm van esthetiek in de voetbalkleding kan brengen die we niet gewend zijn om te zien op velden”, zegt Hakiza daarover.

Er zullen drie categorieën te zien zijn op de modeshow van 5 oktober. Eerst en vooral is er ‘sportswear’, “die sluit het dichtst aan bij de doorsnee voetbaloutfit”, aldus Elchardus. Daarnaast zal er ook ‘streetwear’ getoond worden. Als laatste is er ook nog de categorie ‘Extravaganza’. “Daar mag iedereen zijn creativiteit de vrije loop laten gaan.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Cultuurnieuws , Ahilan Ratnamohan , Football x Fashion , Rode Duivels , Kuifje , CYCLUP

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni