Vlaams Ereteken voor El Bachiri en Van Reybrouck

LBU
© BRUZZ
11/07/2017

Molenbekenaar Mohamed El Bachiri en auteur David Van Reybrouck kregen dinsdag het Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap voor Een jihad van liefde, het relaas van El Bachiri nadat hij zijn vrouw Loubna verloor bij de aanslagen van 22 maart.

Mohamed El Bachiri had alle recht om na het verlies van zijn vrouw bij de bomaanslag in metrostation Maalbeek rancuneus te worden. Hij vond daarentegen de moed om in het openbaar een warm pleidooi te houden voor verzoening tussen mensen en godsdiensten.

Met dit verhaal wist hij veel mensen te bereiken. Getuige daarvan is de onlinevideo van het Canvas-programma De Afspraak, waarin hij zich rechtstreeks tot de kijker richt en die intussen al zes miljoen keer bekeken werd. Ook David Van Reybrouck was onder de indruk en vroeg begin 2017 aan El Bachiri of hij een en ander kon verslaan in een publicatie. Een jihad van liefde is intussen al toe aan zijn zesde druk.

Voor dat boek krijgen beiden nu het Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap. Hiermee wil de Vlaamse Regering El Bachiri en Van Reybrouck huldigen voor dit initiatief en hen aanzetten om verder te blijven ijveren om het positieve imago van een weerbaar land centraal te stellen.

Ze kregen het Ereteken uit handen van Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) en minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD).

In maart was El Bachiri ook gasthoofdredacteur van een speciale editie van het BRUZZ-magazine, precies een jaar na de aanslagen.

11 juli 2017

Ieder jaar zakken op 11 juli de Vlaamse volksvertegenwoordigers af naar het Brusselse stadhuis en lopen de straten rond de Grote Markt vol met Vlamingen. Een overzicht van 11 juli in Brussel.   

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws, 11 juli 2017

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni