Ampe op 11 juli: 'Tijd dat Brussel verbindt zoals de Rode Duivels'

Mathias Declercq
11/07/2018

De prestaties van de Rode Duivels op het WK kleurden ook de speech van de Vlaamse schepen Els Ampe (Open VLD) op 11 juli opvallend tricolore. “Ook in Brussel was het lange tijd 0-2, maar we hebben gezien wat er mogelijk is wanneer een ploeg gelooft dat ze kan winnen."

"Ik kan me niet herinneren dat hier ooit een burgemeester op 11 juli aanwezig was”, blies schepen voor Nederlandstalige Aangelegenheden Els Ampe (Open VLD) deze Vlaamse feestdag op gang. En inderdaad, even voordien had Philippe Close (PS) - in goed Nederlands - de Vlaamse excellenties op het stadhuis verwelkomd met een uitgebreid openingswoord.

'Nooit spraken meer Brusselaars het Nederlands'

schepen Els Ampe op 11 juli

Schepen Els Ampe

Waar de burgemeester – nochtans een groot voetballiefhebber – maar terloops naar De Rode Duivels verwees, stond de speech van schepen Els Ampe (Open VLD) wel helemaal in het teken van de prestaties van onze nationale ploeg op het WK. “Ook in Brussel was het lange tijd 0-2”, refereerde de schepen naar de wedstrijd tegen Japan. Ze sprak over de stadsvlucht en de tanende rol van het Nederlands in de hoofdstad.

Maar de wedstrijd is ondertussen gekeerd, maakt Ampe zich sterk. “Kijk nu naar de centrale lanen, waar nieuwe winkels zoals Standaard Boekhandel zich vestigen. Nooit spraken meer Brusselaars het Nederlands. De Nederlandstalige scholen en lessen zitten vol.”

'Brussel als etalage van alle Belgen'

"Dit is ons Rode Duivels-moment", concludeert Ampe. "Het wordt tijd dat Brussel, net zoals de Rode Duivels mensen, verbindt. Tijd dat Brussel de etalage wordt van alle Belgen, niet alleen van de Brusselaars maar ook van de Vlamingen en de Walen. Tijd dat Brussel verbindt door een trots die we allen voelen voor de hoofdstad.”

Zoveel verwijzingen naar de nationale ploeg, daags na de uitschakeling op het WK? “Laat ons niet vergeten dat we Frankrijk al versloegen op 11 juli 1302”, liet Ampe zich met een knipoog ontvallen. “Dat brengt ons hier vandaag samen."

11 juli 2017

Ieder jaar zakken op 11 juli de Vlaamse volksvertegenwoordigers af naar het Brusselse stadhuis en lopen de straten rond de Grote Markt vol met Vlamingen. Een overzicht van 11 juli in Brussel.   

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: BRUZZ 24, Brussel-Stad, 11 juli 2017, Vlaamse feestdag, 11 juli

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni