Zeven jonge bands werken mee aan album in Brussels dialect

LBU
© BRUZZ
23/01/2017

Brussels Tuub is een project van Be Brusseleir om het Brusselse dialect ook muzikaal in de kijker te zetten. Het selecteerde zeven jonge bands om samen een dialectalbum te maken. De plaat zal in het najaar worden voorgesteld in de AB.

In oktober lanceerde Brussels Tuub een oproep op Vibe, het muziekplatform van Poppunt, aan jonge en onbekende Brusselse muzikanten om mee te werken aan een album in het Brusselse dialect. Maar liefst 54 bands stelden zich hiervoor kandidaat, exact evenveel als twee jaar geleden, toen er een eerste album van Brussels Tuub verscheen. Uit deze inzendingen selecteerde Be Brusseleir nu zeven groepen.

Het gaat om Rollmops (rockabilly), Fake the effort (hardrock), Captain Töbie (urban), Bosum (indie rock) en de singer-songwriters Camille Ooghe, Leonore en Julie Benwa. Een verzameling onbekende, maar volgens Be Brusseleir wel talentvolle muzikanten.

Het voornaamste criterium voor deze selectie was hun link met Brussel. “Ofwel moeten de muzikanten hier wonen, ofwel moeten ze kunnen aantonen dat hun band met onze stad sterk genoeg is”, zegt projectcoördinator Jeroen Camerlynck aan BRUZZ. “Daarnaast moet uit hun andere nummers op Vibe blijken dat ze ook live muzikaal overeind blijven én selecteren we groepen om een zo gevarieerd mogelijk programma te kunnen samenstellen.”

Album na de zomer
Al deze bands komen volgende week voor het eerst samen, waar ze de opdracht zullen krijgen om een nieuw nummer te schrijven over het leven in de stad. Het is ook toegestaan om een bestaand nummer te herwerken.

Vanaf maart zal Be Brusseleir dan naar de verschillende repetitiekoten trekken om te kijken hoever ze zijn gevorderd met hun songs en om de tekst te vertalen naar het Brussels dialect. De opnames zelf vinden plaats in mei en juni, zodat het afgewerkte album na de zomer kan worden uitgebracht.

Op 18 november ten slotte stellen alle bands hun nieuwe nummers voor op het podium van de AB. Andere Brusselse muzikanten die zich weten uit te drukken in het Brusselse dialect zullen hen daarbij vergezellen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws , Muziek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni