© Photonews | Een klas in coronatijden

416 kinderen dreigen geen plaats te vinden in Franstalig secundair onderwijs

ADD
© BRUZZ
10/04/2021

Door plaatstekorten in het Franstalige secundair onderwijs dreigen 416 kinderen uit Brussel en omstreken op zoek te moeten gaan naar een school buiten de hoofdstad. Dat blijkt uit gegevens van inschrijvingscommissie CIRI.

Uit de cijfers van CIRI, die de inschrijvingen in Franstalig België monitort, blijkt dat 1.492 Franstalige scholieren van de 12.500 die in september de stap zetten naar het middelbaar, op een wachtlijst staan om ingeschreven te worden in een middelbare school. En dat terwijl nog maar 1.076 plaatsen binnen het Brussels gewest beschikbaar zijn. Dat is dus slecht nieuws voor 416 kinderen, die uit de boot dreigen te vallen.

Volgens de kranten van Sudpresse zouden vorig schooljaar, door het coronavirus en op aandringen van minister van Onderwijs Caroline Désir (PS), minder kinderen zijn blijven zitten tussen het vijfde en het zesde leerjaar. Die leerlingen stromen volgend schooljaar dus 'extra' door naar het middelbaar.

Volgens Julie Lumen, schoolbemiddelaar binnen het Brussels gewest, is het overtal dan weer vooral te wijten aan het feit dat meer ouders sneller een voorkeur op vlak van locatie hebben laten optekenen. "In de inschrijvingsformulieren zien we dat veel meer ouders expliciet Brussel hebben aangekruist als ideale plek voor hun kroost. Er is dus meer vraag."

Toch is niet alles kommer en kwel. "Er zullen nog plekken vrijkomen in de komende maanden. Niet alle kinderen zullen het zesde leerjaar succesvol afronden, en sommige scholen zullen het aantal beschikbare plaatsen alsnog kunnen opkrikken. Maar feit is wel dat de situatie in Brussel zeer gespannen blijft," aldus Lumen.

De cijfers aan Nederlandstalige kant worden eind april verwacht.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie