middelbaar onderwijs volwassenen tieners leerlingen studeren diversiteit Etterbeek

| (Archiefbeeld)

Freinetscholen kunnen dan toch plaatstekort mee wegwerken

SDS
© BRUZZ
20/06/2019

Komend schooljaar zal er in het Brusselse Nederlandstalige secundair onderwijs geen plaatstekort zijn, stelt het Lokaal Overlegplatform (LOP), dat de inschrijvingswebsite beheert. Dat komt vooral omdat de website nu toch 70 plaatsen in twee nieuwe freinetscholen aanbiedt, die het LOP eerder niet wou opnemen.

Concrete cijfers kan Petrus Van den Cruyce, voorzitter van het LOP voor het secundair onderwijs, niet geven. "De situatie verandert voortdurend. Traditiegetrouw zijn er een aantal erg populaire scholen, en een aantal scholen waar nog plaatsen beschikbaar zijn, maar dat is zeker geen indicator van de kwaliteit van die scholen. Een overzicht vind je op inschrijveninbrussel.be."

Zeventig plaatsen op twee nieuwe secundaire freinetscholen van Keerpunt in Vorst en Molenbeek staan nog open, maar mochten van het LOP eerder niet op de inschrijvingswebsite aangeboden worden. "In het verleden zijn er problemen geweest met freinetschool De Radar, die moest sluiten na een negatieve doorlichting", zei LOP-voorzitter Petrus Van den Cruyce daar twee weken geleden over aan BRUZZ. "Dit is natuurlijk een heel ander geval, maar het maakt dat de scholen, CLB’s en onderwijskoepels binnen het LOP wantrouwig zijn."

Daardoor dreigden de twee freinetscholen niet van start te kunnen gaan. Als ouders hen niet terugvinden bij de beschikbare plaatsen, is het ook moeilijk om de nodige leerlingen aan te trekken.

Compensatie voor tienerschool

"Een kip-of-ei-verhaal", geeft Van den Cruyce toe. Intussen zijn de geesten gerijpt en heeft het LOP - meerderheid tegen minderheid - beslist om de capaciteit in de twee scholen toch aan te bieden. "Er zijn toch nog wel wat ouders die op zoek zijn naar scholen. Wij moeten hen zo veel mogelijk informeren, zodanig dat ze een bewuste keuze kunnen maken."

Meegespeeld heeft wellicht ook dat de tienerschool van Schaarbeek komend schooljaar toch niet opent, door een gebrek aan aangemelde leerlingen. Daardoor gaan 80 geplande plaatsen verloren, precies evenveel als er aangeboden worden in de freinetscholen in Vorst en Molenbeek.

Met de extra capaciteit kan het LOP alle noden lenigen, denkt Van den Cruyce. "Er is op dit moment geen probleem om een school te vinden in Brussel."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Onderwijs

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni