Tweede tienerschool uitgesteld wegens te weinig leerlingen

Tienerschool
© kabinet Vanghengel
| Een tienerschool bereidt leerlingen op een innovatieve manier voor op het secundair onderwijs. Voor de vestiging in Anderlecht raakten de 90 beschikbare plaatsen makkelijk gevuld.
© kabinet Vanghengel
| Een tienerschool bereidt leerlingen op een innovatieve manier voor op het secundair onderwijs. Voor de vestiging in Anderlecht raakten de 90 beschikbare plaatsen makkelijk gevuld.

De opening van de tweede Tienerschool wordt met een jaar uitgesteld. Die zou normaal aan de Gallaitsite in Schaarbeek openen, maar de beroepsprocedures tegen de bouw daar en de tijdelijke locatie aan het Zuidstation lijken het project parten te spelen. "Er hadden zich maar drie leerlingen aangemeld."

Tienerscholen – de eerste is sinds dit schooljaar gevestigd in de Kerk van Scheut in Anderlecht – zijn een nieuw initiatief van het vrije net. Vijfde en zesde leerjaar van het lager en het eerste en het tweede jaar van het secundair onderwijs worden er samengevoegd, om de overstap van lager naar secundair te verzachten.

De tweede tienerschool zou normaal gezien in september openen binnen een scholencomplex aan de Gallaitstraat, de straat van gemeenschapscentrum De Kriekelaar. Op de campus staat ook een secundaire school gepland, en een basisschool.

Heisa rond Gallaitsite

"In Anderlecht waren de negentig plaatsen voor het vijfde leerjaar dit schooljaar zeer snel gevuld. Ook voor komend schooljaar is dat het geval", zegt Piet Vandermot, algemeen directeur van de katholieke scholengroep Sint-Goedele, de initiatiefnemers van de tienerscholen. "Er waren dus geen aanwijzingen dat de geplande tweede tienerschool niet zou lukken in Schaarbeek."

"Pas rond de jaarwisseling werd duidelijk dat het schoolgebouw niet af zou zijn in september, wegens de beroepsprocedures van buren en gemeente", zegt Vandermot aan BRUZZ. "Dan is de VGC met ons tijdelijke alternatieven beginnen zoeken, bij voorkeur natuurlijk in Schaarbeek. Maar daar is geen geschikte locatie gevonden."

Piet Vandermot, directeur scholengroep Sint-Goedele Brussel

Uiteindelijk kreeg de scholengroep een deel van de Nieuwlandsite dicht bij het Zuidstation aangeboden. "We hebben dat aanvaard omdat het niet anders kon, maar de raad van bestuur is daar nooit zo gelukkig mee geweest. Zuid- en Weststation liggen vrij dicht bij elkaar, die kinderen zouden bijna net zo goed in Anderlecht school kunnen lopen. En welke ouder uit Evere en Schaarbeek laat zijn 10-jarige kind het hele centrum doorkruisen om naar school te gaan?"

Acht aanmeldingen, drie leerlingen

Omdat er zo lang onduidelijkheid bestond over het project, promootte de scholengroep het ook minder. Dat leidde uiteindelijk tot maar acht aanmeldingen. "Van die acht hebben zich maar drie leerlingen ook echt ingeschreven", zegt Vandermot, "Eén voor het vijfde leerjaar en twee voor het eerste middelbaar." Onder die omstandigheden opent de school niet. De drie leerlingen kunnen in de tienerschool van Scheut terecht.

"We wilden dit project realiseren omdat we geen risico wilden lopen dat een nieuw College van de VGC het concept tienerschool in vraag zou stellen", zegt Vandermot. De scholengroep zelf verandert het geweer niet van schouder. "We gaan er nu vanuit dat de tienerschool in Schaarbeek niet in september 2019 maar in september 2020 opent. Maar pas als er binnen de VGC een nieuwe verantwoordelijke is voor onderwijs, kunnen we gaan praten."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?