BRUZZ bezoekt eerste tienerschool van het land

© BRUZZ
03/09/2018

In Anderlecht is vandaag de eerste tienerschool van het land geopend. Daar zitten kinderen van 10 tot 14 jaar samen in de klas. BRUZZ-reporter Gunnar bracht een bezoekje op deze speciale dag voor de 93 tieners die er zijn ingeschreven. “Wij vinden talenten heel belangrijk.”

Het is een primeur voor Brussel én België: de eerste tienerschool van het land heeft vandaag zijn deuren geopend in de Scheutkerk in Anderlecht. Welgeteld 93 kinderen van 10 tot 14 jaar gaan er vanaf vandaag naar school. Maar wat is een tienerschool juist?

“Dit is een school waar de derde graad van het lager en de eerste graad van het secundair samenzitten”, legt directeur Pieter Vandermot uit aan BRUZZ-reporter Gunnar. “In de voormiddag krijgen de leerlingen hoofdvakken als Nederlands per graad. In de namiddag werken ze allen samen rond projectvakken als biologie of aardrijkskunde.”

(lees verder onder de video)

Directeur Pieter Vandermot legt uit wat een tienerschool precies is.

Het is niet alleen de bedoeling dat de overgang van het lager naar het secundair onderwijs zo vlotter verloopt. “De leerlingen kunnen zo vier jaar lang van alles proeven. Ze krijgen zowel Latijn als voeding onderwezen”, zegt Vandermot nog. Na vier jaar moet de keuze voor een studierichting in het gewone secundair onderwijs op die manier gemakkelijker worden.

‘Talent’

Sylvie maakt deel uit van het lerarenkorps en onderschrijft deze visie. “Wij vinden talenten heel belangrijk”, vertelt ze aan Gunnar. “Hier bereiden we de kinderen voor op het maken van een bewuste keuze in het secundair onderwijs.”

De kinderen lijken alvast gelukkig met deze nieuwe school. “Ik was mijn vorige school een beetje beu”, zegt een meisje uit het zesde leerjaar. “Daar deden we altijd hetzelfde.”

Er zijn momenteel 93 leerlingen ingeschreven. “Maar de school kan 300 leerlingen aan”, aldus directeur Vandermot. De komende jaren kunnen er dus nog heel wat kinderen bijkomen. “Wij willen er elk jaar 80 leerlingen bij nemen.”

Sylvie, een leerkracht: 'Wij vinden talenten heel belangrijk.'

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Samenleving , tienerschool , school , eerste schooldag

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni