Schaarbeek krijgt Nederlandstalige campus voor 1.200 leerlingen

De Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) heeft het winnende ontwerp voor de langverwachte nieuwe schoolcampus in de Schaarbeekse Gallaitstraat voorgesteld. Op de plaats van een voormalige Renaultgarage komt een nieuwe Nederlandstalige secundaire school, een van de twee nieuwe tienerscholen, een basisschool, een sporthal en een jeugdcentrum met repetitieruimte.

In haar laatste bestuursakkoord heeft de VGC twee nieuwe campussen voor secundair onderwijs vastgelegd. Voor het eerst in decennia zullen nieuwe Nederlandstalige secundaire scholen verrijzen in Brussel, om aan de stijgende vraag te kunnen voldoen.

Het gemeenschapsnet heeft de eerste steen al gelegd van een complex op de Comeniussite in Koekelberg. Op terreinen in de Schaarbeekse Gallaitstraat 58-64 staat dan weer een campus van het katholieke net gepland, vlak bij gemeenschapscentrum De Kriekelaar.

De VGC werkt daarvoor samen met de directies van de katholieke instellingen vzw Sint-Goedele en vzw De Heilige Familie. Projectontwikkelaar THV Odebrecht-Vanhout Projects leverde samen met POLO Architects het winnende ontwerp.

Tienerschool: tussen 10 en 14 jaar

Naast een secundaire school met plaats voor 680 leerlingen zal de nieuwe campus ook onderdak bieden aan een van de twee Brusselse tienerscholen, met plaats voor 240 leerlingen.

Tienerscholen – de andere komt in de Kerk van Scheut in Anderlecht – zijn een nieuw initiatief van het vrije net. Vijfde en zesde leerjaar van het lager en het eerste en het tweede jaar van het secundair onderwijs zullen er samengevoegd worden, om de overstap van lager naar secundair verzachten. De andere tienerschool wordt gevestigd in de kerk van Scheut in Anderlecht. (Lees verder onder het beeld)

Gallaitsite 3.jpeg
© POLO Architects
| Tienerschool links, basisschool rechts

Een basisschool voor 220 leerlingen maakt het 'brede school'-concept op de Gallaitsite af.

Dorp in de stad

Kinderen en jongeren zullen in de Gallaitstraat ook terechtkunnen in een sporthal en een jeugdcentrum met repetitieruimte. Ook voor de chiro van Schaarbeek, kunstencollectief Transfo Collect en jeugdwerking Ratatouille, één van de acht jongerenwerkingen van koepelorganisatie Dbroej, is plaats op de campus.

Het geheel heeft een oppervlakte van 21.700 m², met veel glas, en is volgens de VGC opgevat als een ‘dorp in de stad’. Op 1 september 2019 gaan de deuren van de campus open. Aanvankelijk zouden de Tienerscholen in september 2017 openen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?