Nieuwe scholencomplex in Schaarbeek biedt plaats aan 1.000 leerlingen

Godfried Roelant
© BRUZZ
01/09/2021

De eerste schooldag betekent vandaag ook de opening van een nieuw scholencomplex in Schaarbeek. In de Gallaitstraat opent zowel een extra vestiging van de Tienerschool, als een kleuterschool. Zo’n 1.060 leerlingen kunnen er terecht op de Campus Kompas.

Campus Kompas. Dat is de naam van de nieuwe vestiging van de Tienerschool in de Gallaitstraat in Schaarbeek, waar ook een kleuterschool in is ondergebracht. Het complex moet op termijn plaats bieden aan zo’n 1.060 leerlingen: 340 in het basis- en kleuteronderwijs en 720 in het middelbaar.

Dit schooljaar wordt er wel enkel nog maar in de basisschool en het eerste jaar van het secundair onderwijs lesgegeven. De komende jaren moeten de andere studiejaren volgen. Niet alle plaatsen in de school zijn al bezet, dus inschrijven is nog altijd mogelijk.

‘Leerlingen zelf richting laten geven aan hun leven’

Brussels minister Sven Gatz (Open VLD), binnen de VGC bevoegd voor Onderwijs, was erbij op de opening. “Het concept van de Tienerschool is een bijzondere vernieuwing op onderwijsvlak. Daardoor sluit het onderwijs beter aan bij de emotionele ontwikkeling die tieners doormaken.”

Ook achter de naam van de onderwijsinstelling zit een duidelijke filosofie. “We hebben de school Campus Kompas genoemd omdat we er hier voor willen zorgen dat leerlingen zelf richting aan hun leven kunnen geven. We zijn dan ook erg blij dat we kunnen meewerken aan het creëren van extra plaatsen, zodat we onze Brusselse kinderen en jongeren de kansen kunnen geven die ze verdienen,” zegt Bruno De Lille, directeur van de overkoepelende scholengroep Sint-Goedele.

Maximale infrastructuurinvesteringen

De infrastructuur voor dit nieuwe scholencomplex wordt gefinancierd met VGC-middelen. De totale kostprijs bedraagt ongeveer 36,84 miljoen euro.

“De VGC spant zich in en biedt ondersteuning via eigen financiering, maar ook via samenwerking met de Vlaamse Gemeenschap, of via subsidies aan initiatieven van onderwijskoepels, gemeenten of inrichtende machten”, legt Gatz uit.

“Tot nieuwjaar staan er bijvoorbeeld zo’n dozijn openingen en eerstesteenleggingen van nieuwe basis- en secundaire schoolinfrastructuur in mijn agenda,” aldus de minister nog.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni