Tienerschool van Anderlecht moet het met helft van leerkrachtenteam doen

Astrid Van Peer, Charlotte Deprez, Lilith Geeraerts
© BRUZZ
25/05/2023
Updated: 25/05/2023 19.17u

Heel wat scholen in Brussel kampen met een lerarentekort, ook de Tienerschool in Anderlecht. In september startte de school met dertien leerkrachten. Sindsdien zijn er al vijf uitgevallen. "We lopen tegen onze grenzen aan."

De Tienerschool in Anderlecht startte in september al met een kleine ploeg, gezien het om een kleine school gaat. Er is alleen een eerste en tweede middelbaar. Maar nu is nog slechts iets meer dan de helft van het leerkrachtenteam aan de slag: acht van de dertien. Ook de zorgcoördinator en de adjunct-directeur zijn ziek, maar dat tekort vangt de directrice momenteel op.

Vooral het gebrek aan leerkrachten is een groot probleem. De dertien leerkrachten aan het begin van het schooljaar waren eigenlijk al onvoldoende. "Godsdienst konden we daardoor niet aanbieden en we konden ook niet alle uren wetenschappen aanbieden die we eigenlijk gepland hadden", zegt algemeen directeur van Sint-Goedele Brussel Bruno De Lille.

Door de uitval van vijf leerkrachten kan het gewone lesaanbod niet meer doorgaan, zegt De Lille. "De huidige ploeg bekijkt elke dag hoe de leerlingen nog zoveel mogelijk goed les kunnen krijgen, maar we lopen tegen onze grenzen aan", zegt De Lille. Voorlopig is er nog geen sprake van een mogelijke sluiting.

Het lerarentekort beperkt zich overigens niet tot de Tienerschool. "Het is een structureel probleem voor heel Brussel. Alleen al in het katholiek onderwijs zijn er al 75 voltijdse leerkrachten tekort. Dat is een gigantisch probleem", zegt De Lille.

Volgens De Lille moet er dringend werk gemaakt worden van structurele maatregelen. "Scholen hebben al veel creatieve oplossingen gezocht, zoals klassen samen zetten of leerkrachten overuren te laten doen. Maar dat zorgt ervoor dat de druk op de leerkrachten die er wel zijn steeds groter wordt, met als gevolg dat de kans dat zij uitvallen ook groeit."

'Eind van het jaar is een onzekere periode'

Leraren vinden aan het begin van een schooljaar is al moeilijk, maar nu de zomervakantie eraan komt, is het een extra uitdaging. Want in juli vervallen de contracten van de nieuwe leerkrachten en dat maakt het einde van het schooljaar voor zowel schooldirecties als leerkrachten een onzekere periode.

De stapsgewijze aanwerving via tijdelijke contracten richting een vaste benoeming, werkt volgens onderzoekster Evelien Timbermont niet goed in tijden van krapte op de arbeidsmarkt. De arbeidsmarktexperte pleit daarom om voor een hervorming van dit aanwervingssysteem.

Bekijk hier het gesprek met Evelien Timbermont, onderzoeker arbeidsrecht aan de VUB.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni