© kabinet Vanhengel | "Met de Tienerschool staten we een nieuw en inspirerend project binnen het Brusselse Nederlandstalige onderwijs," zegt Guy Vanhengel.

Eerste Brusselse Tienerschool officieel geopend in Anderlecht

© Belga
05/10/2018

In de voormalige Sint-Vincentiuskerk in Anderlecht is vrijdag de eerste Brusselse Tienerschool officieel geopend door Brussels minister en collegelid in de Vlaamse Gemeenschapscommisie bevoegd voor Nederlandstalig onderwijs Guy Vanhengel (Open Vld). Een Tienerschool bereidt leerlingen op een innovatieve manier voor op het secundair onderwijs.

In de Tienerschool, die sinds 1 september open is, worden leerlingen van de derde graad lager onderwijs en de eerste graad lager onderwijs samengebracht en vier jaar lang intensief begeleid. De overstap van basisonderwijs naar secundair onderwijs verloopt hierdoor zachter en het moet de 10 tot 14-jarigen ruimte geven om meer in te zetten op hun interesses en talenten. De zelfstandigheid wordt hierdoor aangewakkerd, terwijl de studiekeuze uitgesteld wordt tot die meer doordacht kan gemaakt worden.

"Onze wil om de ontwikkelingskansen van kinderen en jongeren in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel te maximaliseren, kwam de voorbije jaren al tot uiting in projecten zoals de Brede scholen of de Zomerschool. Met de Tienerschool staten we een nieuw en inspirerend project binnen het Brusselse Nederlandstalige onderwijs", zegt Guy Vanhengel.

Tienerschool
© kabinet Vanghengel

572 leerlingen

De VGC realiseerde de Tienerschool in samenwerking met vzw Sint-Goedele Brussel en vzw Instituut Heilige Familie. In zes maanden tijd werden het zusterhuis, de pastorij en de jeugdlokalen afgebroken en zijn de kerk en de parochiezaal omgebouwd tot een eigentijds schoolgebouw. Momenteel wordt er naast de kerk een nieuwe secundaire school gebouwd, waardoor in totaal 572 leerlingen vanaf 1 september 2019 les kunnen volgen in beide scholen.

De volgende Tienerschool volgt op de site Gallait in Schaarbeek.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, Onderwijs, tienerschool

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie