Nederlandstalige school Gallait mag dan toch gebouwd worden

VGC-collegevoorzitter Guy Vanhengel (Open VLD), bevoegd voor Onderwijs, over de nieuwe school.

De Brusselse regering heeft vrijdag de bouwvergunning van de Nederlandstalige school op de Gallaitsite in Schaarbeek goedgekeurd. Daarmee krijgt de gemeente 1.140 nieuwe onderwijsplaatsen. "In september 2020 zal de school klaar zijn," zegt Brussels minister Guy Vanhengel (Open VLD).

Even leek het de foute kant op te gaan met het schoolproject op de Gallaitsite. Negatief advies van de gemeente, volgend op klachten van buurtbewoners, zorgden voor vertraging in de bouwaanvraag. En tegen de eerste bouwvergunning december vorig jaar ging de gemeente in beroep.

Maar de Brusselse regering heeft vrijdag de aangepaste bouwaanvraag toch goedgekeurd. Het uiteindelijke bouwproject is op verschillende plaatsen aangepast, na de negatieve adviezen en voorwaarden van de gemeente Schaarbeek.

Zo worden de schoolgebouwen op verschillende plaatsen minder hoog, zijn bepaalde speelplaatsen geschrapt en zijn er extra fietslokalen en een leraarskamer toegevoegd. Buurtbewoners vreesden immers geluidsoverlast, en verlies van zonlicht door de hoge gebouwen.

Kleinere gebouwen

"Zoals steeds proberen we zoveel mogelijk tegemoet te komen aan de eisen van de overlegcommissie. Daardoor is het schoolproject iets kleiner uitgevallen dan eerst gepland," zegt Brussels minister Guy Vanhengel (Open VLD), bevoegd voor Onderwijs in de Vlaamse Gemeenschapscommissie. "De gemeente Schaarbeek wilde daarna nog een bouwlaag laten weghalen, maar dat konden we niet doen. Dan houd je uiteindelijk alleen een speelplaats over."

De school trekt bovendien extra verkeer aan. Maar volgens het stedenbouwkundig college vallen die gevreesde problemen mee. Hun schatting is dat er tijdens de spitsuren zo’n 364 bijkomende wagens zullen circuleren in de Gallait- en Vanderlindenstraat. In de Gallaitstraat zou dat niet voor opstoppingen zorgen, mogelijk wel deels in de Vanderlindenstraat, vooral ’s avonds.

September 2020

De nieuwe site biedt plaats aan 1.140 leerlingen, waarvan 680 in het secundair onderwijs en de geplande tienerschool. Broodnodig, want in de gemeente Schaarbeek is het tekort aan Nederlandstalige onderwijsplaatsen prangend.

“De bouwwerken kunnen eerstdaags beginnen. In september 2020 moet de school klaar zijn en kunnen de eerste kinderen schoollopen,” zegt Vanhengel. “Met de tienerschool starten we bovendien al september 2019, op de Nieuwlandsite in Brussel-Stad. Het jaar daarop kunnen die dan verhuizen naar de Gallaitsite.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?