Vanhengel en Debaets halen uit: 'School bouwen in Schaarbeek is lijdensweg'

© Polo Architects
| Het geplande scholencomplex moet in de Schaarbeekse Gallaitstraat verrijzen.
Updated: 16-04-2019 - 17:19

Het Nederlandstalige schoolproject aan de Gallaitstraat stoot op verzet in Schaarbeek. VGC-collegeleden Guy Vanhengel (Open VLD) en Bianca Debaets (CD&V) zijn niet te spreken over de ongunstige adviezen van het gemeentebestuur. “Er is te weinig overleg geweest met de buurt,” repliceert de Schaarbeekse Vlaamse schepen Adelheid Byttebier (Groen). Uiteindelijk beslist de regering over de bouwvergunning.

Aanvankelijk zouden de nieuwe Nederlandstalige scholen aan de Gallaitstraat in september 2019 al opengaan, maar het bouwproject stootte op verzet bij buurtbewoners. Die vreesden mobiliteitsproblemen en geluidsoverlast. De gemeente Schaarbeek volgde hen daarin en geeft een ongunstig advies voor de plannen zoals die nu voorliggen, waardoor er nog steeds geen bouwvergunning is en de extra 1.140 plaatsen niet meer voor dit jaar zijn.

“Het is niet de eerste keer dat een school bouwen in Schaarbeek een lijdensweg is,” zegt minister Guy Vanhengel (Open VLD), bevoegd voor Onderwijs in de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC). “Ook bij de bouw van sportzaal Emmanuel Hiel waren er moeilijkheden in de buurt, terwijl we nu zulke enthousiaste reacties krijgen.”

VANHENGEL 2 BRUZZ ACTUA 1588

Tegenstrijdige eisen

“Het Schaarbeekse bestuur lijkt zich onvoldoende bewust van het tekort aan onderwijsplaatsen in de gemeente,” zegt Vanhengel. “Ze laat het individueel belang van een paar mensen voorgaan op het algemeen belang. Terwijl mensen heel tegenstrijdig zijn in hun eisen. Ze willen meer scholen, maar klagen als er een in hun buurt komt."

"Kinderen die voor geluidsoverlast zorgen? Drie keer per dag is het speeltijd, maar kinderen in klassen maken geen lawaai. We hebben de school ook bewust aan een halte van het openbaar vervoer gepland om mobiliteitsproblemen te beperken,” vervolgt Vanhengel.

20190314 Bianca Debaets BRUZZ ACTUA 1662

VGC-collegelid Bianca Debaets (CD&V), bevoegd voor Gezin en dus kinderdagverblijven, heeft vooral kritiek op de groene schepenen in Schaarbeek: “Groen blaast hoog van de toren als het over bijkomende kinderdagverblijven en scholen gaat, maar na 18 jaar Groen in het Schaarbeeks bestuur is er niet één gemeentelijke Nederlandstalig kinderdagverblijf. En nu presteren ze het ook nog om verschillende Nederlandstalige scholen tegen te houden.”

Verdieping minder

Schepen voor Nederlandstalig Onderwijs in Schaarbeek Adelheid Byttebier (Groen) reageert dat haar partij wel degelijk voorstander is van meer scholen. “Maar we moeten een evenwicht zoeken tussen extra schoolplaatsen versus kwaliteitsnormen en inpassing in de wijk.” Arnaud Verstraete, gemeenteraadslid in Schaarbeek voor Groen, wijst er op Twitter bovendien op dat de Brusselse regering - waarvan Debaets en Vanhengel deel uitmaken - degene is die uiteindelijk de knoop doorhakt over de vergunning.

Byttebier benadrukt ook dat de gemeente, na een eerste ongunstig advies in mei 2018, wel haar fiat heeft gegeven voor de aangepaste plannen in november. Daarbij vroeg Schaarbeek onder andere om het gebouw een verdieping te verlagen, waardoor het dus minder leerlingen kan ontvangen. Die eisen waren niet ingewilligd, waardoor de gemeente in januari in beroep ging tegen de bouwvergunning.

Adelheid Byttebier

Buurtoverleg

“Er is op voorhand niet genoeg overlegd met de bewoners van de Gallaitbuurt. Dat vraagt meer tijd, maar dan krijg je wel minder problemen achteraf,” aldus Byttebier nog. Volgens Vanhengel zit dat overleg al in de procedures: “Er worden aanplakbiljetten gehangen, waarna buurtbewoners hun grieven kunnen uiten op een overlegcommissie. We hebben ook met verschillende buren gepraat, van sommigen hebben we panden overgekocht.”

Een verdere timing uitspreken is moeilijk, zeker omdat de Brusselse regering nog moet beslissen over de bouwvergunning. Mogelijk gebeurt dat al op de ministerraad van 25 april. De VGC mikt nu op september 2020 om op zijn minst de tienerschool verder uit te bouwen op de Gallaitsite.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?