Alle kinderen kunnen in september naar school

© Ivan Put

Het overleg over de start van het nieuwe schooljaar is afgerond. Alle kinderen kunnen in september voltijds naar school gaan, want op 1 september zal code geel gelden. Wel zijn er na de eerste week uitzonderingen mogelijk in gemeenten waar het aantal besmettingen hoog is.

Dat meldt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). Vandaag heeft Weyts overlegd met verschillende vertegenwoordigers van de onderwijswereld over de start van het nieuwe schooljaar. Aan de hand van kleurcodes, zou duidelijk gemaakt worden hoe die start eruit zal zien.

Op 1 september zal code geel gelden. Volgens het gele scenario, zouden leerlingen uit het secundair onderwijs vier dagen op vijf naar school gaan. Op woensdagvoormiddag zou er afstandsonderwijs gegeven worden, maar die regeling wordt nu geschrapt. Leerlingen zullen ook in het secundair onderwijs voltijds naar school kunnen. In de code geel worden ook extra beperkingen opgelegd over de toegang van derden tot de scholen en de extra-murosactiviteiten. Voor kinderen uit het kleuter- en basisonderwijs verandert er niet veel. Zij mogen sowieso voltijds naar school.

Uitzonderingen

Wel zijn er uitzonderingen mogelijk. "Enkel in gemeenten waar de pandemiesituatie acuut is, kan worden overgeschakeld naar code oranje", meldt het kabinet van minister Weyts. "Het secundair onderwijs, het hoger onderwijs, volwassenenonderwijs en deeltijds kunstonderwijs schakelen dan naar code oranje."

Evaluatiecel Celeval oordeelt over welke gemeenten mogelijk moeten overschakelen naar code oranje. De eerste graad van het secundair kan dan wel nog voltijds naar school, maar leerlingen van de tweede en derde graad zullen slechts om de week naar school kunnen.

'Vrees voor code oranje'

Erwin De Mulder, coördinerend directeur secundair onderwijs van Scholengroep Brussel, reageert voorzichtig positief op het nieuws. "De eerste week kan iedereen naar school in relatief normale omstandigheden, al blijven veiligheidsmaatregelen zoals het dragen van een mondmasker van kracht", zegt De Mulder. "Maar voor Brussel zullen de eerstvolgende weken heel bepalend zijn."

In het Brussels Gewest blijven de coronacijfers stijgen en doen verschillende gemeenten, waaronder onder meer Anderlecht, het slecht. "Ik vrees dat men in de tweede week snel zal beslissen om over schakelen naar code oranje", aldus De Mulder.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?