Vorst maakt werk van veilige schoolzones

© Tim De Neve voor BRUZZ
| De schoolstraat in Vorst krijgt een permanente invulling (archiefbeeld).

Met behulp van een gewestelijke subsidie zal de gemeente Vorst kleine wegenwerken uitvoeren om scholen veiliger te maken. Het project voorziet in de permanente aanleg van een schoolstraat, maar ook in de verplaatsing van struiken om de zichtbaarheid van voetgangers te verbeteren en de verbreding van de stoep.

De gemeente ontving een subsidie van 432.115 euro van het Brussels Gewest om de buurt rond de 28 Vorstse scholen veiliger te maken voor kinderen, ouders en voetgangers. Dat geld wordt gebruikt voor kleine ingrepen op de trottoirs en kruispunten in deze schoolomgevingen.

"Je kind naar school brengen en later op de dag ophalen moet veilig kunnen verlopen en mag geen bron van extra stress zijn voor de ouders", zegt Esmeralda Van den Bosch (Groen), schepen van Mobiliteit. “We hopen dat deze verschillende voorzieningen ouders zullen aansporen om op een respectvolle en vriendelijke manier samen te rijden, fietsen of wandelen."

De gemeente zal andreaskruisen plaatsen op gevaarlijke kruispunten, waar nodig verkeersdrempels vergroten, hier en daar de stoep verbreden en de straatmarkeringen of zebrapaden duidelijker aanbrengen. Soms moeten rioolkolken verplaatst en er worden vijftig fluorescerende figuren in het straatbeeld gezet.

Permanente schoolstraat

Op strategische plaatsen komen noppentegels, die visueel gehandicapten leiden en waarschuwen voor gevaar. Er zullen tot slot struiken en bomen weggehaald worden, als die de zichtbaarheid voor de automobilist verstoren.

Voor twee straten zijn specifiekere projecten uitgetekend. Zo krijgt de Meyerbeerstraat aan de school Nos Enfants een plateau. Er zullen ook banken en fietsbogen geïnstalleerd worden. De Mysteriestraat, aan de Sint-Denijsschool en de Parkschool, krijgt dan weer een permanente invulling als schoolstraat met hekken, verdrijvingsvlakken, paaltjes en passende verkeersborden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?