Odisee groot BRUZZ ACTUA 1569

Odisee-hogeschool aan de Warmoesberg in Brussel.

Alle Odisee-studenten krijgen meer tijd voor examens

SN
© BRUZZ
16/01/2020

Niet alleen studenten met een doktersattest, maar iedereen aan Odisee-hogeschool mag voortaan een rekenmachine gebruiken, iets kleins eten of wat langer doorwerken tijdens de examens. Daarmee wil Odisee ook studenten met vermoeidheid of faalangst een hart onder de riem steken. “Maar voor alle duidelijkheid: de lat gaan niet naar omlaag.”

Voortaan hoef je bij Odisee Hogeschool geen doktersattest meer voor te leggen om van speciale examenfaciliteiten te genieten. Er zijn vijf voorzieningen die voortaan voor iedereen gelden:

  • Een derde meer tijd voor schriftelijke examens
  • Tot de helft meer voorbereidingstijd voor mondelinge examens
  • Studenten kunnen een vraag laten voorlezen
  • Gebruik van een zakrekenmachine
  • Iets kleins eten of drinken

Die voorzieningen komen er om twee redenen. “We willen het stigma tegengaan bij studenten met een functiebeperking zoals ADHD of dyslexie,” zegt Karen De Leenheer van Odisee. “Ze moeten immers niet langer een uitzondering vragen of beschaamd zijn over hun leerstoornis.”

Bovendien komt Odisee nu ook tegemoet aan studenten die geen diagnose van een beperking hebben, maar wel kampen met bijvoorbeeld erge faalangst of slapeloosheid. “Extra tijd betekent voor een student met faalangst een pak minder stress. Op die manier steken we hen een hart onder de riem,” aldus De Leenheer.

Pamperen

Over pampering van de studenten gaat het absoluut niet, zegt Odisee. “Voor alle duidelijkheid: de kwaliteit van het diploma blijft tellen. De leerdoelstellingen voor de examens blijven hetzelfde. Maar vaak is werken tegen de tijd niet wat we willen testen. In dat geval willen we aan de noden van de studenten tegemoet komen.”

Sommige examens moeten wel tegen tijdsdruk gebeuren, of vereisen dat de student berekeningen uitvoert zonder rekenmachine. In dat geval zijn er geen faciliteiten, tenzij voor studenten met een zwaardere functiebeperking, zoals dyslexie. Die moeten dan alsnog een attest voorleggen.

Het is ook niet de bedoeling dat iedereen die extra minuten nodig heeft. De examens moeten nog altijd gemaakt kunnen worden binnen de oorspronkelijke tijd.

Steeds meer faalangst

“Voor ons is dit een belangrijk project,” zegt De Leenheer nog. “We dragen inclusiviteit en diversiteit hoog in het vaandel. Tegelijkertijd krijgt de psychosociale dienst steeds meer studenten met faalangst over de vloer. Die toenemende prestatiedruk is een breder maatschappelijk fenomeen. Op deze manier proberen we het voor iedereen draaglijk te houden.”

“We willen de lat absoluut niet lager leggen. Maar we zoeken de middenweg op. Sommige examenvoorwaarden zijn eigenlijk niet meer van deze tijd,” klinkt het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Onderwijs, Odisee, Karen De Leenheer, examens

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni