15 mei 2020: Brusselse scholen gaan beperkt terug open. Op de foto basisschool Mozaïek in Schaarbeek

| Basisschool Mozaïek in Schaarbeek, bij de heropening in mei dit jaar.

Amper afwezige kinderen op eerste schooldag

EC
© BRUZZ
01/09/2020

Weer naar school gaan in coronatijd lijkt tot nader order geen ouders of kinderen af te schrikken. Uit een eerste belronde naar Brusselse basisscholen blijkt de grote meerderheid van de kinderen aanwezig op deze bijzondere 1 september. Bij wie er niet is, komt dat meestal door een verplichte quarantaine na een buitenlandse reis.

“Alle kinderen die op school moeten zijn, zijn er ook.” Directeur Frank Nijs van basisschool Kameleon in Haren telt nog een tiental kinderen te weinig op zijn speelplaats, maar die zitten allemaal in quarantaine omdat ze op vakantie geweest zijn. “Sommige van hen kunnen morgen al starten, al zijn er ook een paar die pas gisteren uit Turkije zijn teruggekeerd. Zij zullen maar op 14 september naar school komen”, zegt Nijs. “Ouders die hun kinderen uit schrik thuis houden, hebben we niet meer.”

Nochtans was dat voor de zomermaanden wel het geval: zo’n 1 op de 20 kinderen uit zijn basisschool kwam toen niet opdagen, ook al waren de scholen weer open. Eenzelfde aantal bleef in meerdere Brusselse scholen nog thuis: over het algemeen telden heel wat basisscholen 5 tot 10 procent afwezigen.

“Alle gezinnen die voor de zomer nog wegbleven uit angst, zijn er nu wel”, zegt ook directrice Karlien Tiebout van basisschool Vier Winden in Sint-Jans-Molenbeek. “Op een paar uitzonderingen na is vandaag iedereen aanwezig. Het gaat om iemand die nog een test moet laten afnemen.” Hetzelfde geldt voor basisschool Maria Boodschap in Brussel-Stad: slechts twee leerlingen uit de lagere school zijn er niet: één door een vakantie in Turkije en één door een vlaag van keelpijn. In basisschool Sint-Joost-aan-Zee zijn vandaag nog 22 kinderen van de 360 afwezig. “Vooral door quarantaine, heel goed dus”, zegt directrice Lies Rubbens. Zij had in Sint-Joost-ten-Node veel meer afwezigen gevreesd, onder meer door de terugkeer van vakantiegangers uit Turkije en Marokko.

'De opkomst is bijzonder groot, veel beter dan gehoopt'

Roel Lefevre, directeur De Puzzel in Vorst

Bij basisschool De Puzzel in Vorst zitten ze wel nog aan 5 à 10 procent afwezigen, maar directeur Roel Lefevre had veel erger verwacht. “Dat probleem hebben we nu toevallig elk jaar", zegt hij. "Het gaat meestal om kinderen die in de loop van de vakantie verhuisd zijn en in een andere school zijn ingeschreven zonder ons te verwittigen. We zijn nu druk bezig met het opbellen van de afwezigen om te vragen wat hun reden is, maar momenteel heb ik geen weet van ouders die hun kinderen uit angst thuis houden. We hebben er dan ook vroeg over gecommuniceerd. De opkomst is bijzonder groot en veel beter dan we hadden gehoopt.”

Zowel de gemeenten als de scholenkoepels hebben nog geen cijfers over het totaal aantal afwezigen in hun basisscholen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Onderwijs , eerste schooldag , afwezigheden

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni