Atheneum Etterbeek

| De poort van het Koninklijk Atheneum Etterbeek.

Atheneum Etterbeek plaatst klas in quarantaine: ‘We weten niet wie al gevaccineerd is'

TRO
© BRUZZ
16/09/2021

Het Koninklijk Atheneum Etterbeek heeft een volledige klas in quarantaine geplaatst. Doordat de school niet weet wie wel of niet gevaccineerd is, duurt het lang voordat bekend is wie wanneer kan terugkeren.

Na tien dagen les blijkt dat het coronavirus ook onder scholieren nog altijd circuleert. Eerder deze week telde BRUZZ al minstens 15 klassen die in quarantaine geplaatst waren doordat er meerdere coronabesmettingen waren vastgesteld. Nu is er ook bij het Koninklijk Atheneum Etterbeek een klas in quarantaine geplaatst. “Vandaag hebben we voor ten minste een dag iedereen naar huis gestuurd”, bevestigt directrice Sophie Allein. “Zo kunnen het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB) en de contact tracing zijn werk doen.”

Dat is nodig omdat er verschillende terugkeerregels gelden voor wie wel of niet gevaccineerd is. Leerlingen die in een klas met meer dan een positief geteste leerling zaten, moeten twee keer getest worden (op dag één en dag zeven). Wie gevaccineerd is en een eerste negatieve test kan voorleggen, moet niet in quarantaine en kan dus na een dag terugkeren. Wie niet gevaccineerd is moet, ook met een negatieve test, in quarantaine. Als de tweede test, op dag 7, negatief is, mag de quarantaine beëindigd worden.

Wachten op nieuwe richtlijnen

“Wij weten als school niet wie wel of niet gevaccineerd is”, aldus Allein. “De CLB’s mogen dat wel weten. Maar die hebben ook tijd nodig om dat allemaal uit te zoeken, daar gebruiken ze deze dag voor.” De kans is groot dat een hoop gevaccineerde scholieren zich morgen opnieuw op school melden met een negatieve test op zak. “Ik begrijp de privacy-overwegingen, maar het zou gemakkelijker zijn wanneer wij ook zouden weten wie gevaccineerd is of niet.”

Dat ook het schooljaar 2021-2022 opnieuw gebukt gaat onder een hoop extra administratief werk voor de scholen, is Allein al wel duidelijk. “We zijn weer vertrokken. De laatste dagen neemt de viruscirculatie weer toe, met name in de lagere graad waar de vaccinatiegraad lager ligt. Momenteel hebben we evenveel extra werk als vorig schooljaar. Bovendien is nog veel onduidelijk: we kennen bijvoorbeeld de richtlijnen vanaf oktober nog altijd niet.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni