Besmettingen in scholen blijven laag: alle Nederlandstalige scholen open in Brussel

© Photonews
| Een klas in coronatijden (archiefbeeld).

In Vlaanderen zijn een aantal scholen volledig dicht vanwege een corona-uitbraak. In Franstalig Brussel ook, maar het Nederlandstalig onderwijs in Brussel blijft voorlopig gespaard.

Daar moeten we volgens Elisabet Campforts niet te veel achter zoeken. De directrice van het Vrij CLB Pieter Breughel, dat de tracing in de Nederlandstalige Brusselse vrije scholen doet, denkt dat dat vooral komt doordat Nederlandstalige scholen in Brussel in de minderheid zijn. "Daardoor is de kans dat een school moet sluiten automatisch kleiner."

Er zijn dan wel geen scholen gesloten, maar wel een aantal schoolklassen. Dat weet het kabinet van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). "Maar in vergelijking met de periode voor de herfstvakantie zijn er veel minder problemen nu."

In de periode van de kerstvakantie tot eind januari is er geen enkele Nederlandstalige school gesloten. "Dat is geruststellend nieuws," zegt Fouad Ahidar (one.brussels-sp.a) die collegelid Sven Gatz (Open VLD) daar een vraag in de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie.

"Dat is ook dankzij de schoolteams, de ouders en zeker ook de leerlingen. Zij wringen zich in allerlei bochten met digitale lessen, mondmaskers op school en bubbels op de speelplaats. Dat alles om ervoor te zorgen dat de leerachterstand zo klein mogelijk blijft en jongeren hun vrienden kunnen zien."

Er werden in de periode van 18 januari tot 31 januari in totaal 150 positieve testen gesignaleerd bij kinderen op Nederlandstalige scholen in Brussel. Bij het personeel gaat het om 27 positieve testen. 868 kinderen zaten die periode in quarantaine, net als 14 leerkrachten. Over de Britse variant in Brusselse Nederlandstalige scholen is voorlopig nog niets bekend.

Teststrategie

De teststrategie is veranderd de afgelopen weken, herinnert woordvoerder Michaël Devoldere. Daardoor vallen de cijfers niet goed te vergelijken met eerdere cijfers. "Vandaag word je veel sneller gezien als hoogrisicocontact en moet je dus worden getest. We hebben de capaciteit nu, dus we testen. Hoe meer we testen, hoe beter." Sinds deze week neemt het kabinet-Weyts bovendien ook de positieve testen op in de cijfers van leerlingen of leerkrachten die buiten school besmet zijn geraakt.

Er zal in de komende weken alleen maar meer en breder getest worden. Na de krokusvakantie worden in het Nederlandstalig onderwijs in België pilootprojecten met speekseltesten voor personeelsleden opgezet. Ook wordt er sinds deze week meer getest bij kleuters. "Vanaf nu wordt de volledige kleuterklas standaard getest zodra de leerkracht of twee kleuters binnen dezelfde klas positief blijken," klinkt het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?