Boeve: 'Situatie in lager onderwijs niet langer houdbaar'

Lieven Boeve, sinds 2014 directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen Lieven Boeve, sinds 2014 directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen
© Belgaimage
| Lieven Boeve, sinds 2014 directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen.
© Belgaimage
| Lieven Boeve, sinds 2014 directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen.

De situatie zoals ze vandaag in onze basisscholen is, waarbij quarantaines zich opstapelen en we van de ene schoolsluiting naar de andere gaan, is niet houdbaar. Dat zegt Lieven Boeve, de topman van het Katholiek Onderwijs naar aanleiding van het onderwijsoverleg dat woensdag plaatsvindt.

De huidige testing- en quarantaineregels zijn volgens Boeve niet langer vol te houden, waardoor er over werkbare en doeltreffende oplossingen moet worden nagedacht. "Wat is precies het risico van kinderen die besmet raken? De besmettingscijfers onder de kinderen stijgen, maar er zijn nauwelijks ziektesymptomen", klinkt het. "Vooraleer we opnieuw een stolp plaatsen boven ons onderwijs, moeten we er vooral voor zorgen dat zij geen kwetsbaren of niet-gevaccineerden kunnen besmetten en daarvoor zijn maatregelen in de brede samenleving nodig. Daarnaast hebben we nood aan een plan om kinderen zo snel mogelijk te kunnen vaccineren."

Een zo normaal mogelijk schooljaar

Het Katholiek Onderwijs onderstreept verder dat het altijd gestreefd heeft naar een zo normaal mogelijk schooljaar, wat dus betekent dat leerlingen zonder mondmasker de les kunnen volgen. "De ingrijpende veiligheidsmaatregleen laten ernstige sporen na op het welbevinden en de leervoortgang van onze leerlingen. Onderzoek wijst uit dat onze schoolteams de leervertraging voor wiskunde en wetenschappen konden beperken, maar voor de taalvakken zijn mondmaskers op de schoolbanken erg nefast en neemt de leervertraging enkel toe", gaat Boeve verder.

Vandaag overleggen de onderwijskoepels, de bonden, CLB's, gezondheidsexperts en Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) over hoe de toenemende besmettingscijfers in vooral de lagere scholen moeten worden aangepakt. Het Gemeenschapsonderwijs GO! liet eerder al verstaan te kunnen leven met extra maatregelen, maar enkel als die in lijn liggen met die in de bredere samenleving. Mondmaskers opnieuw invoeren of de herfstvakantie verlengen, hebben geen zin als er geen gelijkaardige beperkingen zijn in de algemene samenleving, klinkt het.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?